Milyen legyen a gyermekkorban használt fekvőbútor?

Fotó: 123rf.com

Sok felnőttel ellentétben a gyermek szinte bármilyen fekhelyen jól tud aludni, pedig neki is ki kell pihennie a napközbeni igénybevételt. Ennek ellenére érdemes egyrészt az alvási szokásokat, másrészt a fekvőhely tulajdonságait megvizsgálni. A legkedvezőbb a háton és az oldalfekvő helyzet, kevésbé a hason fekvés, mert ez fokozza az ágyéki homorulatot.

Mivel gyermekkorban még ritka a gerincpanasz, ezért a gerincnek hasznos fekvő pozíciókat még nem egyszerű megértetni, tudatossá tenni.

Tanácsos több kisebb méretű párnát az ágyban vagy a fekvőhelyen tartani, melyeket a különböző fekvési helyzetekben fel lehet használni. Pl. háton fekvésnél a nyak, oldalfekvésnél a fej és a derék alá, illetve a kissé hajlított helyzetben levő térdek közé. Ezzel biztosítható a stabil alvási helyzet. Hason fekvő helyzetben vagy semmilyen, vagy csak egy nagyon lapos párnára van szükség.

• A matrac gyermekkorban is akkor megfelelő, ha a test domborulatainak (váll, medence) minden helyzetváltozását követi, és alkalmazkodik az élettani gerincformához is. A túl puha, besüppedő matracok nem alkalmasak erre. 

Kisgyermeknél a memóriahab matrac hason fekvő helyzetben különösen veszélyes lehet! 

Fotó: 123rf.com

• A matracok anyaga gyakran kérdéses lehet. Ilyenkor figyelembe kell venni az előnyöket és hátrányokat, és a széles választékból a megfelelő információk alapján dönteni. Sokan csak a kókuszmatracokat ismerik, pedig a hideghab matrac sok szempontból egy kettő–öt éves gyermeknek megfelelőbb lenne.
• Fontos, hogy a matrac jól szellőző, huzata pedig mosható legyen.

• A matracalátét legtöbbször rostlemez, amelynek feladata, hogy stabil legyen, de emellett a felfekvési (alátámasztási) helyeken bizonyos mértékű hajlékonysággal kell rendelkeznie.