Szendvicskrémek babazsúrhoz

Fotó: 123rf.com

A szendvics nagyon praktikus ételtalálmány. Készíthetjük reggelire, uzsonnára baba és gyerekzsúrokra egyaránt. Előnye, hogy készülhet meleg és hideg változatban, előre elkészíthető, a gyerekek is segíthetnek, kiélhetik alkotókedvüket, és nem utolsósorban a szendvics jól csomagolható, dobozolható és szállítható. Kiflikarikákat, pogácsákat, szeletelt zsúrkenyeret színben és ízben változatos krémekkel megkenve és ötletes zöldség- vagy gyümölcsfeltéttel figurálisan megrakva jó hangulatot teremtő színes ízkavalkádot kínálhatunk.

Körözött babáknak
Hozzávalók:

túró, só, pirospaprika, köménymag, kapor, snidling, csíraolaj.

Elkészítés:
1 doboz kefirből túrót készítünk. Fűszerezzük egy pici sóval és édesnemes pirospaprikával, csipetnyi őrölt köménymaggal, vágott kaporral, snidlinggel és 1 mokkáskanálnyi aprított repce- vagy lucernacsírával. Néhány csepp csíraolajjal (kukorica-, szezám- vagy szőlőmagolaj – a kereskedelemben mindegyik kapható) habosra keverjük. Kenhetjük zsemleszeletre, és felkockázva villával kínáljuk.

Fogatlan babának a körözött így készülhet. zsiradék nélkül megpirítunk két evőkanálnyi zsemlemorzsát vagy búzacsírát, és amikor kihűlt, összekeverjük a csírás túróval. Kenyér nélkül is kaphatja a kicsi. A juhtúrót zöldkaporral, pirospaprikával és mustárral, a tehéntúrót kaporral, darált köménnyel, pirospaprikával és sóval kikeverve készíthetünk ízletes körözöttet. 8 hónapos kortól ajánlott.

Májpástétom
Hozzávalók:
Csirkemáj, libazsír, fokhagyma, zöldségkeverék, majoránna, só, pirospaprika, fehér bors, tej.

Fotó: pixabay.com

Elkészítés:
5 csirkemájat megszabadítunk az epétől, a hártyáktól, és sós vízben jól kiáztatjuk. 20 deka libazsírt felolvasztunk, beletesszük a májat, 3-4 gerezd hámozott fokhagymát, 1 teáskanál szárított zöldségkeveréket, 1 mokkáskanál majoránnát, sót, édesnemes pirospaprikát és fehér borsot.

Felöntjük 3 deci tejjel, és takarékon addig főzzük, amíg a levét elfövi, és már barnulni kezd. Félrehúzzuk, és hűlni hagyjuk. Amikor már nem forró, merülő mixerrel pépesítjük, még egyszer felfőzzük és zománcos edénybe töltjük. Ha kihűlt, lefedve tesszük a hűtőszekrénybe. Ha a levét teljesen elfőztük, akkor hűtve akár 1 hónapig is eltartható. Vajas kenyérre kenjük, paradicsommal, paprikával, retekkel kínáljuk. melegszendvics készítésére is kiváló.

Sonkakrém
Hozzávalók:
sonka, vaj, mustár, majonéz.

Elkészítés:
10 deka főtt sonkát apróra vágva vagy ledarálva kikeverünk 5 deka vajjal, 1 kiskanál mustárral, 1 kiskanál tormás, kapros vagy ízesítetlen majonézzel. A vajat helyettesítheti 5 deka juhtúró. Sózni nem kell. Fűszerezhetjük pirospaprikával vagy keményre főzött és lereszelt tojással. Kiflire, zsömlére kenve kínáljuk.

Tökmagkrém
Hozzávalók:
biotökmag, tojássárgája, fokhagyma, só, citrom, tökmagolaj, tejföl, tejszín.

Elkészítés:
10 deka héj nélküli biotökmagot ledarálunk. 2 tojássárgáját 1 zúzott fokhagymával, csipetnyi sóval és 1 kiskanál citromlével simára keverünk, majd cseppenként beledolgozunk 4 evőkanál tökmagolajat (vagy más hidegen sajtolt olajat). lassan belecsorgatunk 1-1 deci tejfölt és tejszínt, és a végén belekeverjük a darált tökmagot is. 1 órát a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Párolt zöldségekhez, sült krumplihoz vagy kenyérre kenve kínáljuk paprikával, paradicsommal.

Az írás Dr. Kerekes Judit: Jó étel, jó élet című könyvében található, amelyet – ide kattintva – webáruházunkban megvásárolhat!