Figyelmeztetés: a szülők ne a csomagtérbe tegyék a gyógyszereket

75 ezer esetet vizsgáltak meg a kutatók, akik arra jutottak, a légitársaságok jellemzően nem tartanak gyerekeknek való gyógyszert a repülőgépek fedélzetén.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói szerint érdemes a kézipoggyászba tenni a gyerekek gyógyszereit, arra az esetre, ha repülés közben megbetegednének – írja a BBC. Arra ugyanis senki ne számítson, hogy a légitársaságoknál vannak ​​készítmények, mindössze alapvető elsőssegély-csomagjuk van, kötszerekkel. Esetleg asztmás inhalátor, antihisztamin, aszpirin lehet náluk, de az is tabletta formájában, amit a kicsik nem tudnak lenyelni.

A kutatók 2015 januárjától 2016 októberéig hat kontinensen 77 légitársaság 75 ezer orvosi esetét vizsgálták. Nagyjából 11 ezer ember volt érintett, valamennyien tizenévesek. Az Annals of Emergency Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányból kiderül, a leggyakoribb megbetegedés a hányás volt, az esetek egyharmadában pedig lázzal, hidegrázással, akut allergiás reakciókkal találkoztak. Az összes vizsgált eset mintegy 16 százalékában volt a gyerekeknek szükségük további ellátásra.

Az orvosok arra figyelmeztetnek, repülés közben megengedett 100 ml-nél több gyógyszer bevétele is a gyerekeknek, legyen szó tablettákról, folyékony diétás ételektől, inhalátorokról, de ezekhez orvosi igazolás kell.

A nyári szünetben sok fiatal utazik, ezért tartották fontosnak, hogy felhívják erre a figyelmet.

Forrás: hvg.hu