Fénylő haj – bioecettel kezelve!

A fotó illusztráció: pixabay.com

Már nagyanyáink is használták az ecetet, hogy ragyogóbbá tegyék vele a hajukat… Természetes úton szépül tőle a hajkorona, ráadásul olcsó módszer, és az egészséges fejbőr megtartásához is hozzájárul. A napjainkban ajánlott bioecetes öblítőkeverékhatására hajunk még csillogóbb, fénnyel teli, lágy és könnyen kezelhető lesz. Íme néhány hasznos tudnivaló a használatáról.

Részesítsük előnyben a bio-almaecetet. Más fajták kevésbé alkalmasak hajápolásra, mert több alkoholt tartalmaznak, ami szárítja a hajat. A biováltozat különösen ajánlott, mert nincs benne tartósítószer, ami sérülékennyé teheti a hajat.

Mit tartalmaz az almaecet?

A haj egészsége szempontjából is rendkívül fontos ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Fellelhető benne többek közt kálium, kalcium, foszfor, nátrium, kén, magnézium, réz, szilícium… A vitaminok közül az A-, B1-,-B2-, B6-,C- és E-vitamin emelhető ki, emellett az antioxidáns béta-karotin- és pektintartalma sem elhanyagolható.

Fotó: pixabay.com

Pontosan mire szolgál?

Az ecet táplálja a hajat, ragyogóbbá, könnyebben kifésülhetővé teszi, helyreállítja a fejbőr pH-értékének egyensúlyát. Eltávolítja a korpát, vagy enyhíti az enyhén korpás állapot miatt beálló viszketést. Savtartalma összehúzza a hajpikkelyeket, így fényt ad, emellett antisztatikus hatással is van az elektromossággal feltöltődött hajszálakra.

Továbbá – szintén savtartalmának köszönhetően – az ecet oldja a vízben lévő mészmaradványokat, melyek lerakódhatnak a hajon, és gyengítik a rostokat, fakítják, a színt, tompítják a haj fényét, és a fejbőrnek sem tesznek jót.

Milyen típusú hajra ajánlott a használata?

Mindegyikre javasolt – a göndörtől az egyenesig. Vannak azonban tónusbeli preferenciák. Különösen a sötét tónusú hajra ajánlott a bioecetes öblítés, mert a barna szín árnyalatait kiemelten ragyogóvá teszi. Legyen bármilyen barna árnyalatú, úm. vörösesbarna, sötétvörös vagy gesztenyeszínű a hajunk – rendkívül fényes lesz tőle. Nem ajánlott viszont természetes vagy festett szőke hajra, ill. ilyen tónusú melírozott hajra. Ekkor ugyanis az ecetes öblítés rózsaszínes árnyalatot hagy a világos hajszínen. A szőke kivételével minden sötétebb festett színre is használható, nem teszi tönkre a festéket.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Hogyan alkalmazzuk?

Először fel kell hígítani: a samponos mosás után a leöblítendő hajra úgy készítsük el a keveréket, hogy egy tál langyos vízhez adjunk egy kávéskanál ecetet (rövid hajnál), vagy két evőkanál ecetet (hosszú haj esetében.) Ezután öntsük rá a hajkoronára és a fejbőrre, majd hagyjuk rajta kb. 5 percig. Minden samponos mosás után ajánlott ez az eljárás, vagy kúraszerűen, ha nagyon fakó a haj.

Le kell öblíteni?

Minden attól függ, mennyire érződik a hajon az ecet szaga. Ha számunkra kellemetlen, tanácsos emiatt langyos vízzel leöblíteni, vagy nyáron hideg vízzel, a nagyobb ragyogás érdekében. De azt figyelembe kell venni, hogy öblítés esetén a jótékony hatás mérsékeltebb lesz. A másik megoldás, hogy két csepp esszenciális olajat (tetszés szerinti fajtájút) hozzáadunk az öblítővízhez a zavaró szag eltüntetésére.

Az ecetszag tartósan megmaradhat a száraz hajon?

Ha alaposan öblítettünk, gyorsan elszáll az ecetszag. Természetesen tovább marad rajta, ha nem eléggé, vagy egyáltalán nem öblítünk langyos vízzel a bioecetes kezelés után. Ez egyénileg, hajtípustól függően változhat.

Használhatunkhajformázó terméket is utána?

Igen, lehet használni a természetes ecetes keverékkel való öblítés után.

Mire kell még ügyelnünk?

Az almaecet, mint említettük és a nevében is benne van, ecetsavat tartalmaz, mely oldja a hajfelszín védő funkcióját betöltő lipideket, és így szárító hatású. Emellett kisebb irritációk, esetleg a fejbőrön kiütések, pattanások megjelenése esetén, vagy ha törékenyebbé válik a haj, természetesen kerüljük az ecetes vizes öblítést. Azt is ki lehet próbálni, hogy csak minden második samponos mosás után alkalmazzuk.

Forrás: Galenus