Milyen babakozmetikumot válasszunk?

Fotó: 123rf.com

Sajnos korunk velejáró népbetegsége az allergia és sajnos még mindig elmondható, hogy az allergiások száma évről évre nő.

És mi a helyzet a babákkal? Sokszor halljuk azt a kérdést, hogy miért adjak a gyermeknek hipoallergén tápszert, ha nem is allergiás és miért fürdessem, kenjem hipoallergén dolgokkal ha nem is allergiás?

A mai orvostudomány csak abból tud kiindulni, ami tényként a rendelkezésére áll. A babák esetében pedig egyszerű a képlet: megelőzni! De hogyan? Az allergiás betegek évtizedes vizsgálata elvezette a tudományt oda, hogy nagyon sok olyan anyagot meg tud nevezni, ami fiatalabb és idősebb emberekben az átlagosnál gyakrabban vált ki allergiát. Ezekkel az anyagokkal egészséges emberben is kialakítható allergia, a provokáció mértékétől függően.

Fotó: 123rf.com

Ezek után nem kérdéses az, hogy ezeket az anyagokat el kell távolítanunk azok környezetéből, akik allergiásak rájuk, és tanácsos, amennyire lehetséges, ezektől mentes környezetet teremteni azok számára is, akik nem vagy még nem mutatnak allergiás tüneteket.

És a babák? Náluk az immunrendszer még nem fejlődött ki teljesen kb. tízéves korukig relatív immunhiányos állapotban vannak, és nagyon fontos, hogy milyen mértékben viszünk be a szervezetükbe, vagy a bőrükre allergiára hajlamosító anyagokat. Mindezek mellett erősen befolyásoló tényező az, hogy az anyaméhben a baba milyen mértékben terhelődött az édesanya által bevitt allergénekkel.

Ezért ma az orvostudomány azt a gyakorlatot követi (melyet egyébként valós statisztikai adatok megerősítenek), hogy mindazokat a komponenseket vegyük ki a csecsemőtápszerekből és kozmetikumokból, melyek a rendelkezésre álló tapasztalatok alapján nagy valószínűséggel allergiát váltanának ki bizonyos idő elteltével. Jobb félni, mint megijedni!

Egyre jobban terjed az a nézet a felnőttek körében is, hogy „ami jó a baba bőrének, az biztos, hogy nekem is jó lesz!” Használatuk tehát ezen elmélet alapján nemcsak a tüneteket mutató gyermekek esetén indokolt, hanem mindenkinél. És az allergiát is kiváltható élelmiszereket, kozmetikumokat csak idővel és fokozatosan ismertessük meg a baba szervezetével.