Legyünk óvatosak, ha a babát napra visszük!

A fotó illusztráció: pixabay.com

A csecsemők és kisgyermekek bőre sokban eltér a felnőttekétől. A csecsemőknek rosszabb a hőleadásuk, kevésbé tudnak párologtatni, azaz izzadni, ezért könnyebben kapnak hőgutát, ill. alakul ki náluk hőpangás a nagy melegben.

A nap káros hatásainak sorában a harmadik, amely már nagyobb gyermekeknél fordul elő, a napszúrás. Ez lázzal, fejfájással, fénykerüléssel, súlyosabb esetben hányással, eszméletvesztéssel, görcsökkel jár. Oka a zárt koponyán belül, a hő hatására megnövekedett agynyomás.

A nagy meleg hatására szervezetünk sok folyadékot és ásványi anyagot veszít. Ez is súlyosabb lehet a kisebbeknél és hamarabb alakulhatnak ki a következményes tünetek. Gyakran észlelhető kisebb-nagyobb testhőmérséklet-emelkedés is.

Napvédelem

Természetesen az elsődleges a közvetlen napsugárzás elkerülése, elsősorban a legveszélyesebb déli órákban. 11 és 15 óra között ne menjük napra, ne napozzunk. A csecsemőket azonban soha ne tegyük ki a napra, csak az árnyékba. De még ekkor is kenjük be testüket magas (20 feletti, de inkább 30-as) faktorszámú naptejjel. És soha ne hagyjuk a fejecskéjüket szabadon.

A magas faktorszámú naptej használata javasolt a nagyobb gyermekek esetében is, sőt a felnőtteknél is érdemes ezt alkalmazni. Érdemes olyan jó minőségű készítményt keresni, amely megfelelő védőhatás mellett lehetővé teszi a bőr barnulását, azaz a bőrfesték mennyiségének emelkedését.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Nyáron, a magas hőmérséklet és az erős napsütés mellett mindig kiemelkedően fontos a megfelelő öltözék viselete. Műszálas anyagból készült ruhanemű helyett természetes anyagút (pamut, vászon) adjunk gyermekünkre.

A fenti óvintézkedéseket ki kell egészíteni bő folyadékbevitellel, amely csecsemők esetében kb. 1 litert, nagyobb gyermekeknél 1 litert, ill. még nagyobbaknál 1,5 litert jelent. Lehetőleg ne magas cukortartalmú szénsavas italokat adjunk, hanem elsődlegesen természetes ásványvizeket, ill. rostos üdítőket. Ezek az elvesztett folyadék mellett a sókat is pótolják.

A testhőmérséklet csökkentésére gyakran (naponta többször is) fürdessük meg a kicsiket langyos vízben, ill. zuhanyoztassuk le. A manapság előforduló rekordmelegek még nagyobb megterhelést jelentenek a gyerekek szervezetére, ezért ilyenkor kiemelkedően fontos, hogy szellős, levegős, de nem huzatos helyen legyenek.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Öltözékük is könnyű és jól szellőző legyen, pamutból, lenből, vászonból – vagyis csakis természetes anyagból.

Az elvesztett folyadékot folyamatosan pótoljuk. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az anyatejjel és tápszerrel táplált csecsemőknél is pluszfolyadék adása szükséges!

Ha szabad levegőre megyünk velük, akkor árnyas helyre tegyük őket, és bőrüket kenjük be napvédő krémmel.

Ha véletlenül mégis jelentkeznének a napsugárzás káros hatásai, akkor vigyük őket hűs, sötét szobába, folyamatosan kínáljuk folyadékkal. Folyamatosan ellenőrizzük testhőmérsékletüket, és ha szükséges, csillapítsuk lázukat. Súlyos esetben forduljunk orvoshoz.