Tegyünk a tisztább strandokért!

Fotó: 123rf.com

A fürdőhigiéné javításáért, a tisztább strandokért fogott össze a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-vel: tájékoztatási kampányban hívják fel a figyelmet a fürdőzés alapszabályaira.

Az előírások betartásával a fürdőzés úgy jelent élményt, hogy közben nem hordoz többletkockázatot. Azért készítettek kiadványokat, hogy fokozzák a látogatók tudatosságát –
mondta el Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta.

Az NNK hatósági felügyeletet gyakorol a közfürdők és az ivóvíz-szolgáltatók felett, rendszeresen vizsgálja egyebek mellett a vízminőséget, az esetleges székletszennyezést.

Sok a modern fővárosi fürdő, és arra biztják az embereket, hogy vegyék azokat igénybe, mivel minden évben lehet hallani bányatavi balesetekről – hangsúlyozta Czinege Szilvia, a BGYH Zrt. marketingvezetője. Segíteni fognak, hogy a szórólapokon megfogalmazott üzenetek vidékre is eljussanak.

A fürdőzés szerepe fontos a rekreációban, a gyógyulásban. Cél, hogy ez kockázatmentesen történjen – emelte ki Pándics Tamás, az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője.

A medence vizében az van, amit az emberek belevisznek, a szennyeződés elsődleges forrásai maguk a fürdőzők. Alkalmaznak vízkezelést, hogy eltávolítsák a koszt, a baktériumokat, de ez kisebb terhelés esetén hatékonyabb. Elsősorban arra buzdítják az embereket, hogy mindenképpen zuhanyozzanak fürdőzés előtt, lehetőleg meleg vízzel és szappannal.

Betegen senki ne menjen a medencébe, hasmenés után még két-három napig távozhatnak a szervezetből a kórokozók. Fontos továbbá a zsebek kiürítése és a lábmosók használata.

Fotó: 123rf.com

Az elkészített szórólapokon, kifüggesztett plakátokon a fentieken túl egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy a vízben nem szabad enni és inni, a meleg gyógyvizes medence nem játékra való, az elektromos készülékeket pedig célszerű legalább másfél méterre tárolni a víztől. A tanácsok megfogadásával kevesebb vegyszert kell adagolni a medencékbe – emelte ki az NNK.