Szülés és gyermekágy homeopátiával

Fotó: 123rf.com

A várandósság utolsó hónapjában érdemes homeopátiásan is felkészülni a szülésre, a gyermekágyas időszakra és a szoptatásra. A szülés alatt a vajúdási időszak lerövidíthető a homeopátiás gyógyszerek használatával, a sebgyógyulás serkenthető, és csökkenthető a szövődmények kialakulásának esélye. Segíteni tudunk a tejtermelésnél, a szoptatási gondoknál, a gyermekágyas időszakban felmerülő problémáknál.

A terhesség utolsó havában érdemes az Arnica montanát naponta szedni, mert visszér-, aranyér-megelőző, illetve – csökkentő hatása van. Mivel kiváló vérzéscsillapító hatású, ezért a szülés után naponta kétszer is szedhető, csillapítja a sebfájdalmat is. Gyakorta előfordul, hogy a terhesség utolsó heteiben sírósabbá, bizonytalanabbá válik a kismama hangulata, ezen tud segíteni a Pulsatilla. 

Ha izgulós a leendő anyuka, emiatt szaporább lesz a pulzusa, akkor az Ignatia javasolható, mely csökkenti a feszültséget, az ismeretlentől való félelmet. 

Ha elindulnak a fájások, akkor a Caulophyllum ajánlható (alacsony potenciában) a fájások ritmusa szerint, mivel a normálisan zajló szülés alatt segíti a méhnyak tágulását

Szülés után, a gyermekágyas időszakban az Arnica szedése mellett segíthetünk a gátseb gyorsabb, szebb gyógyulásában, ha az Apis mellificát szedi a kismama, mivel az a duzzadt területen csökkenti az ödémás gyulladást és a fájdalmat. Ilyenkor a jegelés is sokat segít, valamint a Staphysagria segíti a sebszélek mihamarabbi gyógyulását, egyben ennek a szernek is van fájdalomcsillapító hatása.

A tejtermelés fiziológiásan elindul a szoptatási hormonok hatására, de ha kevés az anyatej, segíthetünk a Ricinus communisszal, vagy az Urtica urensszel, melyek növelik a tej mennyiségét. Ha nehezen indul be a tej és nagyon fájdalmassá, keménnyé válik az emlő, ezen a Bryonia és az Apis szedése tud nagyon hamar segíteni, melyek hatására megnyílnak a tejcsatornák és a megrekedt tej elkezd folyni. Így a fájdalom is megszűnik, megelőzhető a lázas állapot kialakulása is.

A fotó illusztráció: 123rf.com

Szoptatás alatt nagyon oda kell figyelni a kismama folyadékigényének kielégítésére, gyakran még ilyenkor is enyhén vérszegény az anyuka. Ezekre a tünetekre megoldást jelent a China szedése. Amennyiben vashiány is kimutatható, a Ferrum metallicumot is érdemes szedni.

Szoptatás alatt megjelenhet hátfájás is, ami utalhat a szervezet ásványianyag-szintjének csökkenésére, ezért a vitamin- és ásványianyag-pótlás mellett ilyenkor a Silicea szedése is szünteti a panaszokat.

A terhességi hormonok csökkenése a várva várt kisbaba örömének ellenére szomorkás hangulatot, „baby blues”-t válthat ki. Ezen a Sepia napi szedésével segíthetünk, mely megszünteti az enyhe depressziós színezetű hangulatot is és újból örömmé teszi a születés és a kisgyermek csodáját.

Dr. Zarándi Ildikó
belgyógyász, homeopátiás orvos