Ösztrogéndominanciával küzd? Így kezelhető eredményesen

Fotó: 123rf.com

Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és sajnos nem csak kellemetlen tüneteket okoz, de súlyos betegségekhez, akár meddőséghez is vezethet. Dr. Lőrincz Ildikótól, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusától megtudhatja, vajon milyen kezelési lehetőségek közül választhat a beteg.

Mi az az ösztrogéndominancia?
Az ösztogéndominancia egy olyan hormonális zavar, melynek során az ösztrogén túlsúlyba kerül az azt kiegyensúlyozó progeszteronnal szemben. Az ösztrogén szintje ugyanis a menstruációs ciklus első felében a legmagasabb, majd a második felében – a luteális fázisban – a progeszteroné a fő szerep. Ellenben ösztrogéndominancia fennállásakor a hormon mindvégig túlsúlyban van – ez fennállhat úgy, hogy a határértéknél magasabb az ösztrogén mennyisége, de úgy is, hogy kevesebb progeszteron termelődik. Bármelyik eset is legyen jelen, a probléma bizony kihat az egész szervezet működésére, és olyan tüneteket okoz, mint pl. a gyakori fejfájás, hajhullás, menstruációs zavarok, száraz bőr, mellfeszülés vagy a depresszió.

Érdemes tudni, hogy számtalan probléma és betegség hátterében is meghúzódhat az állapot (pl. PCOS, mióma, fokozott trombózis-készség, daganat, endometriózis, pajzsmirigyzavarok). Hogy bebizonyosodjon az ösztrogéndominancia jelenléte, ahhoz laborvizsgálatra van szükség a ciklus meghatározott napjain!

Enyhébb esetben elég lehet az életmódváltás
Amennyiben a szakember úgy ítéli meg, elég lehet az életmódváltás és bizonyos táplálékkiegészítők szedése a javuláshoz. Ekkor nagy hangsúly van az esetleges túlsúly leadásán, ugyanis van, hogy már a plusz kilók elvesztése önmagában is javít az illető állapotán, mivel a jelentős mértékben felhalmozódott ún. zsigeri zsírok olyan hormonokat termelnek, melyek hozzájárulhatnak az ösztrogéndominanciához. Emellett érdemes olyan táplálékokat fogyasztani, melyek javítják az anyagcserét, és megkötve a káros ösztrogéneket kijuttatják azokat a szervezetből. Továbbá kerülni a kell a szójával és a mesterséges adalékanyagokkal teli élelmiszereket, mivel nagy mennyiségben tartalmaznak xeno-ösztrogéneket, melyek ugyanolyan hatást képesek kifejteni, mint maga az ösztrogén.

Fotó: pixabay.com

Az ösztrogénszint csökkentése mellett fontos lehet a progeszteron mennyiségét növelni- amennyiben csupán kisebb mértékű a hiány, úgy a barátcserjét tartalmazó teák és táplálékkiegészítők remek szolgálatot tehetnek.

Van, amikor az életmódváltás nem elég
Amennyiben a szakember indokoltnak látja, akkor az életmódváltás mellett komolyabb terápiára is szükség lehet, elsősorban akkor, ha az illető kisbabát szeretne.

Ha alacsony a progeszteronszint, akkor fontos annak pótlása. Ma már forgalomban vannak természetes progeszteront tartalmazó krémek, melyek a bőrre kenve felszívódnak és a véráramba kerülnek, ám ezeket inkább kiegészítésként szoktuk ajánlani. A legjobb hatást receptre kapható progeszteron tablettákkal, hüvelykúpokkal lehet elérni. Ezeknél fontos, hogy nem mindegy, mikor alkalmazza az illető, ugyanis csakis a ciklus második felében szabad használni, szakember ellenőrzése mellett- mondja dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyász-endokrinológusa.

Forrás: Nőgyógyászati Központ