Nagy valószínűséggel a jövő hét elejétől lesz ismét kapható a magyarországi patikákban K-vitamin-készítmény – közölte a Magyar Nemzet érdeklődésére a Hungaropharma vezérigazgatója.

Feller Antaltól a lap megtudta: a gyógyszer-nagykerekedő folyamatosan szerzi be a korábban idehaza használt, de május eleje óta gyártási gondok miatt hiánycikknek számító injekciót helyettesítő készítményt.

Miután azonban azt nem a magyar piacra gyártották, először át kell csomagolni és el kell látni magyar nyelvű betegtájékoztatóval, mert csak azzal kerülhet forgalomba. Ez sajnos időbe telik – jelezte a vezérigazgató, aki ugyanakkor úgy tudja, hogy ez a készítmény is tb-támogatással vásárolható majd meg, bár annak mértékéről nem tudott felvilágosítást adni.

A támogatás azért lényeges, mert a K-vitamin nélkülözhetetlen az újszülötteknek és kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek, ez védi meg őket a súlyos vérzéses állapotoktól. Az eddig itthon használt készítmény fogyasztói árának 55 százalékát állta a biztosító, így az egyébként sem drága, alig 800 forintos gyógyszer 400 forintnál is kevesebbe került. Az elmúlt több mint egy hónapban, a gyártó által jelzett gyártási probléma kezdete óta viszont csak olyan terméket tudtak behozni az országba, ami mintegy 8 ezer forintba, tehát az eredeti patikai ár húszszorosába került, ráadásul nem járt hozzá tb-támogatás, ezért ezt nem mindenki tudta megvásárolni.

A borsodi gyógyszertárak nem is rendeltek a helyettesítő készítményből, mert nem tudták volna eladni – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara Borsod megyei szervezetének elnöke, Nyíri László, aki maga Szerencsen patikatulajdonos. Náluk és a környéken már április vége óta hiánycikk a K-vitamin-készítmény.

Forrás: Magyar Nemzet Online