Bébik, kicsik és nagyok

Miért olyan érzékeny a bébik bőre?

Fotó: 123rf.com

A bőr testünk fontos szerve. Számos funkciója van: védi a szervezetünket, az egyetlen érzékszerv, amely a külvilág többfajta ingeréről is tájékoztat bennünket, lényeges szerepe van a hőszabályozásban és részt vesz a kiválasztásban is. Ezeknek a feladatoknak az ellátásához egészséges bőrre van szükségünk. Ehhez pedig nemcsak védeni kell a bőrt a sérülések, hőártalmak stb. ellen, hanem rendszeres tisztán tartásáról is gondoskodnunk kell.

Testünk felszínét a külvilág szennyeződéseitől és a bőrön át kiválasztódó bomlástermékektől, salakanyagoktól, levált hámsejtektől egyaránt meg kell tisztítani. Ezzel óvjuk szervezetünket a bőrön át bejutó kórokozóktól, a szennyeződésektől, az elhalt sejtek felszívódó káros anyagaitól, és megkönnyítjük a bőrlégzést.

Az érzékeny bébi bőr?

Az újszülött és csecsemő testfelszíne relatíve sokkal nagyobb, mint a felnőtté. A bőr áteresztőképessége, sérülékenysége is kifejezettebb. Ez a kisebb ellenálló képességgel, a fertőző bőrgyulladások iránti nagyobb fogékonysággal magyarázható. Ugyanakkor éppen az újszülött, csecsemő és kisgyermek bőre van állandó fertőzési lehetőségnek kitéve azáltal, hogy folyamatosan nagy felületen szennyeződik széklettel, vizelettel. A szervezetből kiürülő salakanyagok egyrészt számos bomló és fertőző anyagot tartalmaznak, másrészt és főként feláztatják a bőrt, növelik áteresztőképességét és ezzel a fertőzések veszélyét.

A csecsemő és kisgyermek bőre tehát fokozottan gondos tisztán tartást igényel, indokolttá teszi a naponkénti fürösztést!

A fotó illusztráció: pixabay.com

A védekező rendszer fejlődése is csak fokozatosan megy végbe. Teljes érettségét a védőanyagok termelése 9-10 éves korban éri el. Ez is magyarázza azt, hogy miért fogékonyabb a gyermekek bőre a baktérium-, gomba- és vírusfertőzésekkel szemben.

A bőr és a bőrfelszín fent említett sajátosságai és a csecsemők testsúlyához viszonyított nagy testfelülete miatt számolni kell azzal, hogy bizonyos gyógyszerek a bőrről fokozottabb mértékben szívódnak fel. Ecsetelők, de főleg a kenőcsök és a hintőporok szalicil-, bórsav-, hexaklorofén- tartalma a bőrön át felszívódva könnyen általános mérgezési tüneteket okozhat. Koraszülötteken vagy a nagy kiterjedésű hámfosztott (pl.égett) területeken a felszívódás lehetősége fokozott.

Amire fokozottan figyelni kell

A születés után a magzatmázat nem szabad eltávolítani, csak az arcról. Ez a zsírszerű réteg mechanikus és kémiai védelmet jelent addig, míg a napi bőrtisztítás kapcsán amúgy is fokozatosan leválik.

Az újszülöttnek az első pár hétben nincs szüksége kozmetikumokra

A fürdéshez sem kell más az első két hétben, mint meleg víz. Ha mégis szükséges, akkor csak olyan terméket válasszunk, amit kifejezetten csecsemőknek készítettek. Általában az első hat hétben a patikából ajánlatos kozmetikumokat vásárolni, de ez nem szentírás, így saját magunk is választhatunk.

Érdemes olyan babakozmetikumot keresni, ami természetes öko alapanyagokból készül. Ma már számos ilyen termékkel találkozhatunk, így nem kell messzire menni érte.

Az a legjobb, ha az áru viseli a BDIH (Ellenőrzött természetes kozmetikum) minősítést. Az “ellenőrzött természetes kozmetikum” (BDIH) minősítéssel nem rendelkező készítmények tartalmazhatnak olyan vegyi összetevőket, melyek kicsi molekulasúlyuk révén bekerülnek a véráramba, és allergiát okoznak. Ezt pedig általában csak akkor lehet elkerülni, ha természetes alapanyagú kozmetikumokat használunk.

Csősz Katalin
védőnő

Exit mobile version