Antibiotikum várandósság alatt?

Mérlegelni kell: számos esetben a kezeletlen betegség potenciális magzatkárosító hatása nagyobb, mint a gyógyszer szedése által jelentett kockázat. Megnyugtató tudni, hogy vannak a várandósság alatt biztonsággal alkalmazható antibiotikumok, amik nem okoznak magzati károsodást.

A kismamák sok esetben indokolatlanul tartanak minden gyógyszertől, így az orvos által javasolt antibiotikum kúrától is. Tudni kell azonban, hogy a babavárás alatti bakteriális fertőzések magzatra kifejtett károsító hatásának a kockázata viszonylag magas. Ennek elkerülése érdekében írja elő az orvos az antibiotikum terápiát.

Leggyakoribb antibiotikumos kezelést igénylő panaszok

  • Kismamáknál leggyakrabban a bakteriális húgyúti fertőzések igényelnek antibiotikum kezelést. A húgyúti infekció (hólyaghurut, vesemedence gyulladás stb.) anyaméhre való átterjedése magzatkárosító hatású lehet, illetve a magzatburok idő előtti repedését előidézve koraszüléshez vezethet.
  • Hasonlóképpen, egy magas lázzal járó légúti bakteriális fertőzés is indokolttá teheti antibiotikum szedését, ugyanis a magas láz koraszüléshez vezethet, és sok esetben a lázcsillapítás – mint tüneti kezelés – önmagában nem elegendő.

Milyen antibiotikumok szedhetők babavárás alatt?

Általában a penicillin vagy cefalosporin antibiotikum-csoportba sorolt hatóanyagokra esik a választás.

A Fleming által 1928-ban felfedezett penicillinnek és származékainak (pl. ampicillin, amoxicillin) használata hosszú időkre nyúlik vissza, ami lehetővé tette számos, a – várandósság alatti – alkalmazásával is összefüggő tapasztalat összegyűjtését. Napjainkban a terhesség alatt a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumok a penicillinek, – és bár a hatóanyagok a méhlepényen átjutnak, a használatuk terhesség alatt biztonságosnak tekinthető.

Hasonlóképpen, a cefalosporin típusú antibiotikumok (pl. cefuroxim, cefalexin) szedése sem bizonyult eddig magzatkárosítónak. Problémát jelenthet azonban a penicillin-allergiás kismamák antibiotikum kezelése: esetükben nem-penicillin csoportba tartozó hatóanyag, pl. eritromicin alkalmazható.

A terhességi bakteriális infekciókban rutinszerűen alkalmazott, fenn említett antibiotikumok általában „B” kategóriás hatóanyagok: azaz mindössze állatkísérletes adatok ismertek, amik alapján a gyógyszer magzati károsodást nem okoz. Azonban várandós nők csoportján kontrollált körülmények között végrehajtott klinikai vizsgálatok nem állnak rendelkezésre. Adott ellenben több évtizedre visszanyúlóan, több százezer antibiotikum-kezelésben részesült kismama kórtörténete, és az esetükben tapasztalt esetleges magzati fejlődési rendellenességek tapasztalataira lehet hagyatkozni.

Antibiotikumok, amelyeket kerülni kell babavárás alatt

A húgyúti bakteriális fertőzésekben – a nem terhes pácienseknél – leggyakrabban alkalmazott ú.n. fluorokinolon antibiotikumok (pl. ofloxacin, ciprofloxacin hatóanyagok) kismamáknak nem javasoltak. Bár humán vizsgálatok eredményei nem állnak kellő számban rendelkezésre, az említett antibiotikumok állatkísérletekben porckárosítónak bizonyultak.

  • A tetraciklin jellegű hatóanyagok (pl. doxiciklin) – amellett, hogy az anya máját károsítják – az újszülöttekben a fogak sárgulásához vezetnek, így használatuk kerülendő.
  • Szintén jellemző a gentamicin mellőzése, mivel az a megszületendő gyermek belső fülét károsíthatja (halláskárosító és egyensúlyi szervbeli károsodást okoz) és vesetoxikus lehet.
  • A szulfametoxazol hatóanyag az újszülöttkori sárgaság okozása miatt nem javasolt.
  • A trimetoprim az embrionális és magzati fejlődés egyik kulcsmolekulájának, a folsavnak a hatását befolyásolhatja, így szintén tiltólistás. Mivel a folsav az idegrendszer egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, annak az elégtelen mennyisége főként az embrionális fejlődés kezdeti szakaszában, az első trimeszterben problémás.
  • Az alsó húgyúti fertőzések kezelésének egyik gyakori hatóanyagát, a nitrofurantoint is kerülik az orvosok. Nem kizárt, hogy születési rendellenességek fokozott kockázatával jár az alkalmazása; bár ez nem bizonyított.

Fontos tudni!

A kismamák babavárás alatt alkalmazott antibiotikum kezeléséről való döntés az orvos feladata. Számos faktort figyelembe kell venni a megfelelő antibiotikum kiválasztásakor, a kezelendő kórképen, a kórokozó típusán, rezisztenciáján kívül a várandósság tényét és annak aktuális szakaszát is.

Az antibiotikumok, mint minden gyógyszer szedése mellékhatásokkal járhat. A természetes bélflóra pusztulása előidézte hasmenés és puffadás zavaró lehet. A tünetek a bélflóra egészséges egyensúlyát helyreállító pre- és probiotikumokkal orvosolhatók, amik a gyógyszertárakban széles választékban elérhetők, és kismamák is nyugodtan alkalmazhatják őket.

Dr. Budai Marianna

szakgyógyszerész