Védettek vagyunk a kanyaróval szemben

Fotó: 123rf.com

Hazánkban a magas átoltottság miatt a kanyaró járványos terjedésének kicsi az esélye, a lakosság jelentős része rendelkezik kanyaró elleni védelemmel.

Európa több országában rendszeresen, járványos formában előfordul a kanyaró, így az bárhonnan behurcolható. A szomszédos Romániában 2016 óta, Ukrajnában 2017 óta kiterjedt kanyarójárvány zajlik, de Szerbiában is járványosan terjedt a betegség. Ezekben az országokban az alacsony kanyaró elleni átoltottság miatt alakulhattak ki járványok.

Hazánkban a magas átoltottság miatt a kanyaró járványos terjedésének kicsi az esélye, a lakosság döntő többsége rendelkezik kanyaró elleni védelemmel. Magyarországon a hatályos jogszabálynak megfelelően két alkalommal, 15 hónapos és 11 éves korban esedékes az életkorhoz kötött kötelező kanyaró elleni védőoltás (MMR), és az átoltottság hosszú évek, évtizedek óta meghaladja a 98%-ot.

Magyarországon 2019-ben összesen 11 kanyaró megbetegedést diagnosztizáltak. A betegek döntő többsége külföldön fertőződött, illetve külföldi állampolgár. A megbetegedéseket a fővárosból, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyéből jelentették. A területileg illetékes járási hivatal népegészségügyi feladatkörében eljáró munkatársai a járványügyi kivizsgálást követően döntenek a szükséges intézkedésekről.

A hatékony megelőzés módja a védőoltás, ezért aki a közeljövőben külföldi utazást tervez kanyarójárvány sújtotta területre és nem rendelkezik védettséggel, annak javasolt a kanyaró elleni (MMR) védőoltás, amely 9 hónapos kor felett már beadható.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ