Irányt mutatni és megnyugtatni a lombikkezelés előtt álló párokat, hogy nincsenek egyedül. Ezt szeretné elérni kilencrészes doku-reality vlogjában Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila, akik őszintén beszélnek saját tapasztalataikról.

Pataki Zita szerint ma már látják, hogy milyen tudatlanul vágtak bele évekkel ezelőtt az első öt-hat lombikprogramba. Szerintük ugyanis sok információ hiányzik a rendszerből, amelyeket a gyerekre váró párok egymástól vagy az internetes fórumokról próbálnak meg összeszedni.

– Ezek lehetnek vizsgálatok, például a hormonok vizsgálata, vagy az, hogy mennyire számít, hogy 10 kilóval kevesebb vagyok-e, vagy sem, hogyan táplálkozom, milyen vitaminokat szedek, milyen lelkiállapotban vagyok – mondja Zita. – Sokkal tudatosabbak lettünk az ötödik-hatodik lombik után, de addigra már hosszú évek teltek el.

Zita férje szerint sok mindenre nem voltak felkészülve.
– Minden egyes lombiknál ért valami váratlan dolog minket – mondja Szárnyas Attila. Amikor egy lombikba belekezdünk, alapesetben a két esélyes: vagy sikerül, vagy nem. De arra mi sem számítottunk, hogy vannak köztes állapotok: a félsikerek, a teljes sikertelenségek, amikor például el sem jutunk a beültetésig. Egy csomó olyan impulzus ért minket, amelyekről, úgy gondoltuk, érdemes beszélni, hiszen ha mi átmentünk rajtuk, akkor más is megtapasztalja ugyanezt.

Már fiatalon tudjanak a nők arról, hogy milyen a hormonszintjük, várhatóan meddig lesznek termékenyek, van-e valamilyen betegségük, amely megnehezítheti a későbbi terhességet. Többek között ezt a testtudatos gondolkozást szeretnék Pataki Zitáék elérni azzal, hogy őszintén beszélnek a gyermekvállalással kapcsolatos küzdelmeikről. És információt adni. Mindent, amit ők a nyolc lombikkezelés alatt átéltek, megtapasztaltak, maguk is kipróbáltak. Erről is szól Az utolsó lombik című dokumentum-reality vlog.

Vannak olyan kezelések, eljárások, amelyek nagyban hozzájárulnak egy beültetés sikerességéhez. Az elején nem tudtunk egy csomó ilyenről. Olyan kezelésekről például, ahova 2-3 hétre el tudsz vonulni, lenyugszol, és felkészítik a testedet a beavatkozásokra. Ha annak idején tudunk ezekről, azt gondolom, talán a mi első próbálkozásaink is sikerrel járhattak volna – mondja Zita.

Zita jelenlegi kezelőorvosa, dr. Fülöp István szülésznőgyógyász, meddőségi specialista szerint az ellátott pácienseik átlagéletkora évről évre növekszik. A 38 év felettiek aránya 53% felett van.
– Egyre többen keresnek fel bennünket 1-2 év sikertelen próbálkozás után, pedig a 38 év feletti korcsoportnál már fél év sikertelenség után érdemes lenne a vizsgálatokat elindítani, mert az időfaktornak nagyon nagy szerepe van, megnézni bizonyos hormonokat és a petevezeték állapotát. A férfioldalú meddőség aránya az ismert eredetű meddőségben kb. 50%-os, ezért nemcsak a hölgyeket, hanem a pár mindkét tagját ki kell vizsgálni – mondja dr. Fülöp István.

Zita férje civil, ezért évekig nem engedte, hogy akár az arcát megmutassák. Most azonban úgy érezte, fontos, hogy eljusson a férfiakhoz is az információ.
– A férfiakat nem készítik fel az eljárás lelki hátterére. Például a nagy mennyiségű hormon által előidézett viselkedésváltozásokra. Hogy ez nem a te feleséged természetes viselkedése felerősítve, ez csupán a hormonok miatt van, de ez ijesztő tud lenni egy férfinak – mondja Attila.

– Szét akarjuk robbantani a tabukat! – mondja Pataki Zita. – Szeretnénk, ha ezekről a témákról őszintén beszélnénk, hogy ne menjenek tönkre házasságok, ne legyen senki emiatt depressziós, ne érezzék magukat a párok egyedül a világban. Másnak is ugyanazok a problémái, ugyanazzal küzd egy lombikkezelés alatt, mint mi.

Szétrobbantani a tabukat!
Vlogot forgat Pataki Zita és férje az utolsó, 9. lombikbaba-beültetésről Irányt mutatni és megnyugtatni a lombikkezelés előtt álló párokat, hogy nincsenek egyedül. Ezt szeretné elérni kilencrészes doku-reality vlogjában Pataki Zita és férje, Szárnyas Attila, akik őszintén beszélnek saját tapasztalataikról.

A 9 részes vlog a Női váltó című karrier- és élethelyzetváltó online magazin YouTube-csatornáján látható, illetve a magazinban Zitának külön rovata indult Az utolsó lombik címmel, még több tartalommal.

A cikk a Bébik, kicsik és nagyok 2019/1. számában jelent meg! Keresse a patikákban!