A változás új valóságot teremt számunkra

Fotó: 123rf.com

Az önismeret és a változás elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással. Amikor elkezdjük megismerni önmagunkat, megállíthatatlanul beindul a változás bennünk. Ilyenkor többnyire felbolydul az életünk, minden zavarosnak tűnik, és nem látjuk, hogy merre van az előre, ettől befeszülünk és stresszessé válunk.

Sanszos, hogy ezen a ponton fel is adjuk, és inkább maradunk a megszokott rossz kapcsolatban, munkahelyen vagy bármilyen számunkra ártalmas élethelyzetben, amin eredetileg változtatni szerettünk volna. Úgy érezhetjük, hogy elveszítettük a kontrollt.

Az önismeret és a változás elválaszthatatlan kapcsolatban vannak egymással. Amikor elkezdjük megismerni önmagunkat, megállíthatatlanul beindul a változás bennünk. Ilyenkor többnyire felbolydul az életünk, minden zavarosnak tűnik, és nem látjuk, hogy merre van az előre, ettől befeszülünk és stresszessé válunk. Sanszos, hogy ezen a ponton fel is adjuk, és inkább maradunk a megszokott rossz kapcsolatban, munkahelyen vagy bármilyen számunkra ártalmas élethelyzetben, amin eredetileg változtatni szerettünk volna. Úgy érezhetjük, hogy elveszítettük a kontrollt.

Ez a reakció teljesen természetes, hiszen a változás mindig a mintáink mentén megy végbe, amelyek a tudattalanunkban találhatók… Úgy érezhetjük, sötétben tapogatózunk. Ezért fontos, hogy lelkileg készen álljunk az önismeret folyamatára, mert sokszor olyan módon következik be a változás, amire egyáltalán nem készültünk fel!

A tanácsom az, hogy soha ne add fel!

Ha úgy érezzük, hogy elveszítettük a komfortzónánkat, hamar menekülőre vesszük, ami teljesen életszerű, mondhatni emberi dolog… A kudarcélmény elkerülésére hivatottak a különböző önismereti módszerek. Ha belevágunk, fontos, hogy megtaláljuk azt a módszert, amely a legmegfelelőbb számunkra. Előre tisztázzuk magunkban, hogy mennyi időt tudunk rászánni a folyamatra, és fogadjuk el azt, hogy váratlan fordulatokat is vehet a történet! Nem feltétlen kell valami rossz dologra gondolni, sőt! Van, hogy olyan mértékű pozitív változás áll be valakinek az életébe, amit nehezen visel, mert úgy érzi, még nem áll rá készen…

Gondoljatok csak bele, hány történet szól arról, hogy valakinek teljesül az álma, például meggazdagodik, de nem tud bánni a pénzzel, eltékozolja a vagyonát, az egészségét és végül az emberi kapcsolatait is. Miért történhet ez meg? Egyszerűen azért, mert nem volt mintája arra, hogyan élje meg a gazdagságot. A hitrendszereink – melyek meghatározzák az életünket – is ilyen mintázatok.

Ezen a ponton  jön képbe a választás lehetősége. Mindig dönthetünk másként! Mindig van választásunk, milyen irányba haladjunk, még ha sokszor pont az ellenkezője látszik is igaznak. Maradhatunk a régi mintáink működtetése mellett, de választhatjuk azt is, hogy nyitunk az új felé, és megnézzük, az milyen lehetőségeket rejt magában.

Hol vagy te a mintázat mögött?

A változás tehát egy olyan folyamat, amely során bármikor bármi megtörténhet. Ilyenkor fontos, hogy éberek és tudatosak legyünk arra, hogy minden okkal történik, és higgyünk a megérzéseinkben még akkor is, ha némi félelemmel van fűszerezve! A kitartás, a türelem és az önbizalom erényei elengedhetetlen kellékei az önismereti folyamatunknak. A változás új valóságot teremt számunkra, amit saját magunk generálunk azzal, hogy elkezdünk dolgozni magunkon.

Sok sikert kívánok neked ezen az úton, hiszen csodálatos felfedezés megismerni önmagadat, egy igazi nagy kaland, amely során rájössz, hogy semmilyen akadálya nincs annak, hogy kibontakozz ebben az életben, és rálelj valódi lényedre, arra, aki valójában vagy!

Kiss Henriett

A szerző Élet-Mentorként személyiség fejlesztéssel, valamint önismereti képzéssel foglalkozik. Konzultációkat, kezeléseket, felnőttképzéseket és egyéni tréningeket tart.