Sok csecsemő/gyermek és szülő számára a védőoltások – bár szükségesek és hasznosak – egyfajta „mumust” jelentenek. A tűszúrással járó nagy sírások, és az oltást követő – normális válaszreakciónak tekinthető – ún. oltási betegség a kicsiket és a szülőket egyaránt megviselheti.

A kötelező védőoltások beadása után – az oltás típusától függően – levertség, étvágytalanság, aluszékonyság, hányás, hasmenés vagy ingerlékenység léphet fel, és az oltás helyén bőrpír, duzzanat, keményebb terület vagy fájdalom jelentkezhet. Nem ritkán hőemelkedés, esetenként láz alakul ki, amely folyamatos ellenőrzésre és csillapításra szorul,- ez a szülők feladata.

Mikor számíthatunk lázra?

Viszonylag gyakori a láz a csecsemőkori DTPa (DTPa = diftéria-tetanusz-acellurális pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag) + IPV (IPV = inaktivált poliovírus vakcina) + Hib (Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag) oltásokat követően, valamint a Pneumococcus okozta fertőzésektől védő vakcina beadása után (ez utóbbi 2014-től szerepel a kötelező védőoltások sorában). Ezeknél az oltásoknál a beadást követően néhány órával vagy egy nappal később már kialakulhat a hőemelkedés vagy a láz.

Az ún. MMR-oltás esetén: (mumpsz (parotitis epidemica), kanyaró (morbilli), rózsahimlő (rubeola) elleni oltás), mellékhatásként a beadás után jellemzően 7-10 nappal hőemelkedés, láz is felléphet. Bár a tünetek sokkal enyhébbek, mint a természetes betegségeknél és egy-két napnál nem tartanak tovább, az esetlegesen kialakuló láz csillapításra szorul.

Védőoltások okozta láz csillapítása esetén is a lázcsillapításra vonatkozó általános szabályok érvényesek.

Hogyan kell helyesen csillapítani a lázat?

 • megelőzési céllal sose adjunk lázcsillapítót a csecsemőknek, gyermekeknek. Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna (oltást követően nem lép fel szükségszerűen minden csecsemőnél, gyermeknél hőemelkedés, láz).
 • lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti, hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb mért értékek nem indokolják a lázcsillapítást.
 • nem kell a láz azonnali, tökéletes megszüntetésére törekedni! Az is eredmény, ha a kicsi 39 °C-os hőmérséklete 38 °C-ra csökken.
 • elsősorban paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagú készítmények adása ajánlott, ezek vény nélkül megvásárolhatók a gyógyszertárakban. Az említett hatóanyagok láz- és fájdalomcsillapító hatással egyaránt rendelkeznek, az oltást követő esetleges fájdalom csillapításában is szerepük lehet. A készítmények közötti választásnál kérje gyermekorvosa, gyógyszerésze tanácsát!
 • több márkanéven is forgalomban vannak paracetamol, illetve ibuprofén hatóanyagú szuszpenziós készítmények, kúpok. Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy egyik hatóanyag „jobb” lenne a másiknál; azok inkább adagolásukban és lehetséges mellékhatásaikban különböznek egymástól. A készítmények legkorábban három hónapos kortól,- de csak öt, illetve hat kilogrammos testtömeg fölött alkalmazhatók.
 • használhatók aminofenazont tartalmazó kúpok is lázcsillapításra, ezeket a vényköteles hatóanyagú gyógyszereket a gyermekorvos írja fel receptre.
 • bármilyen készítményt is alkalmazzon a szülő, mindig a betegtájékoztatóban leírt adagolásnak megfelelően kell azt tenni.
 • a különféle hatóanyagú készítmények, így a paracetamol, az ibuprofén és az aminofenazon egyidejű alkalmazása nem javasolt.
 • a különféle hatóanyagú lázcsillapító gyógyszerek váltott alkalmazása sem javasolt rutinszerűen. Helytelen – de sajnos létező – gyakorlat az, hogy a szülő négyóránként az egyik hatóanyagú szerből, a köztes időszakokban pedig a másik hatóanyagúból ad a gyermekének,- ez a lehetséges gyógyszer-mellékhatások valószínűségét növeli.
 • 10 éves kor alatt szalicilát (acetil-szalicilsav hatóanyag) tartalmú lázcsillapítók használata nem javasolt.
 • magas láz esetén – ami a védőoltásokat követően viszonylag ritka – a gyógyszerek adagolása mellett hűtő fürdőt vagy langyos vizes borogatást (más néven Priznic-et) célszerű használni.
 • hűtő fürdőnél a gyereket 37-38 °C-os fürdővízbe kell ültetni, majd a gyerek lábánál lassanként, fokozatosan hideg vizet kell csorgatni a fürdővízbe, és így lehűteni azt 30-32 °C hőmérsékletűre.
 • borogatáskor egy langyos vízzel benedvesített rongyba kell a gyereket csavarni, nyaktól térdig. A bugyolálást eleinte 10 percenként, később ritkábban kell cserélni. A csuklók hideg vizes rongyba betekerése, vagy a homlokra helyezett vizes zsebkendő nem elegendő a láz hatékony csökkentéséhez.
 • lázas állapotokban a folyadékigény fokozott; a kiszáradás elkerülése érdekében elegendő mennyiségű folyadékhoz kell jutnia a gyermeknek,- ez történhet anyatej, gyümölcslevek, zöldséglevek, tea, víz formájában.
 • amennyiben igen magas láz, esetleg lázgörcs kíséri a csecsemő/gyermek védőoltását, a gyermekorvost azonnal fel kell keresni.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész