A szerző a saját tapasztalatait írja le kismamaként, és a szakmai tudnivalókat gyógyszerészként.

Amikor egy pár családot tervez, már alig várja a pillanatot, hogy a terhességi teszt pozitív legyen. A nő elsősorban a menses elmaradásában reménykedhet. A terhességi tesztekből érdemes akár többet is megcsinálni, vagy lehetőség van magánvérvételi helyeken HCG-szint mérésére vérből, melynek eredménye egy nap alatt elkészül. De számos tünet is megjelenhet, amelyek a terhesség kialakulására engednek következtetni.

Nálam főként az első hetekre, de az első hónapokra is jellemzők voltak a következő tünetek:
• Nagyfokú fáradtság
• Gyakori vizelési inger
• Hidegrázás
• Émelygés

Kifejezett hányinger, hányás nem volt, de ez is normális jelenség. Időnként szédülést tapasztaltam, ami a vérnyomás leesése miatt következik be. Ezeknek a tüneteknek a megjelenése a progeszteron és ösztrogén hormon emelkedett szintjéhez köthető.

• Sokaknál a mellfeszülés és a gyakori hangulatingadozások is jelzésértékűek.
• Gyakran jelentkeznek alhasi görcsök, nyilalló fájdalmak alhasi részen, melyek ijesztőnek tűnhetnek, de teljesen normálisnak számítanak, a méh izomzatának relatíve gyors tágulása van a háttérben.
• A terhesség korai szakaszában akár pecsételő vérzés is megjelenhet, mely a soron következő menstruáció idején jelentkezik, és a méhlepény kialakulása okozhatja.

Az első UH-vizsgálat
A nőgyógyászhoz UH-vizsgálatra az utolsó menstruációt követő 6 hét múlva érdemes bejelentkezni. Ilyenkor már kialakul a magzati szívcső, és lehet látni a pulzálását.

Eddig az időpontig a legnagyobb a magzati rizikó (bár az első trimeszter ilyen szempontból még nagyfokú óvatosságot feltételez – nem véletlen, hogy a legtöbb pár ezt követően hozza nyilvánosságra a várandósságot!), tanulmányok szerint innen számítva a vetélés valószínűsége 2%-ra csökken. Az első, úgynevezett 0. ultrahang még hüvelyi úton történik, megállapítható belőle, hogy a terhesség a méhen belül zajlik-e, illetve 1 vagy 2 babáról van-e szó. Az 5–6. hét között a szív működéséről is információt lehet nyerni.

Dr. Gellér-Papp Anett
szakgyógyszerész

A cikk a 2019/1. Bébik, kicsik és nagyon magazinban jelent meg! Keresse a gyógyszertárakban!