Fejfájás kezelése gyógyszer nélkül!

Fotó: 123rf.com

A fejfájás nagyon különböző problémákból eredhet, leginkább az agynyomás változásához, vérnyomás-ingadozáshoz, vagy érrendszeri betegségekhez kötik. Elég ritkán kerül elsőként az okok közé az ízületi elváltozások gyanúja. Pedig így akár gyógytornával is kezelhető lenne!

Elég ritkán kerül elsőként a fejfájás okai közé az ízületi elváltozások gyanúja pedig a szerkezet megváltozott állapota miatt, az izomegyensúly felborulásának okozójaként, vagy a fájdalom miatti mozgásszegénység, merev tartás eredményeként rendszeresen visszatérő, a mindennapokat erősen befolyásoló fejfájást okozhat! 

Fejfájást okozó tényezők

Leggyakoribb a helytelen tartás miatt kialakuló vállövi, nyaki feszesség, amely felfelé hatva az állkapocsizmok és a fej mimikai izmainak kötöttségét is létrehozza. Egyre inkább beszűkül a vállövi, nyaki mozgás, emiatt az erek nyomás alá kerülnek, kevesebb oxigéndús vér jut az agyba. Ettől ráadásul az érfalak rugalmassága is csökken, így pedig a probléma állandósul.

Az egyre merevebb a szerkezettől és az izomzattól, a fejfájás egyre kisebb behatásra, egyre gyorsabban, majd egyre makacsabbul fog jelentkezni. Ha az izmok rugalmassága csökken, a nyak és a fej tartása megváltozik, lehet, hogy a középvonaltól valamelyik oldalra el is húzódik.

Ennek jelzője, ha a vállak közül valamelyik magasabbra kerül. Ilyen alaphelyzetben már elég egy rövid ülés a számítógép előtt, olvasás lehajtott fejjel, vagy autóvezetés kicsit hosszabb távon és máris kezdődik az először tompa, enyhe nyomás a fejben, ami majd erősödik.

A fejfájás az ízületi problémákon kívül vérnyomásbetegségek, migrénes panaszok, vagy stressz okán alakulhat ki. Speciális mozgásterápiával, gyógytornával a fenti okok is megszüntethetők, egyensúlyba hozható a szervezet állapota. A magas vérnyomás kezelése a gyógytornában nem ritka, és jó hatású a mozgás a migrénes panaszok enyhítésére és a stressz kezelésére is.

Mivel ez utóbbi két tünetcsoport alapja általában az érfalak és a nyak-, váll-, hátizmok feszességéből is következhet, vagy arra újra és újra negatívan visszahat, így nem kérdéses, hogy izomlazítással, az izomegyensúly helyreállításával javulás érhető el az állapotban. Ritkább tünetek, enyhébb vagy gyorsabban múló fejfájás már önmagában is eredmény, de kitartással és rendszerességgel még ennél is biztosabb panaszmentes időszakok következhetnek be.

Mozgásszervi kezelés

A leghatékonyabb mozgásterápiának tapasztalatom szerint a teljes gerinctorna, vagy specifikusan a nyak, váll-, vállöv ízületeinek célirányos átmozgató tornája bizonyult. Nagyon fontos, hogy az aktív mozgásterápia kiegészíthető manuális passzív technikákkal, amit a gyógytornász a nyak és a váll átmozgató, mobilizációs technikáival segíthet elő. A gyógytornát segíthetik olyan gerinctornát támogató eszközök, mint például a gumiszalag, és a gimnasztikai labda (óriáslabda).

A tornát érdemes nyújtó- és légzőgyakorlatokkal kezdeni, majd a gerinc és a nyak, fej szelektív tornájával folytatni. Ne sajnáljuk az időt arra, hogy a fej helyes tartását, a törzs egyenes, jól beállított helyzetét elsajátítsuk! Ha a lazítást is jól végezzük és a lazító technikákat gyakoroljuk, a hatás nem marad el. Bemelegítetlen, oldás nélküli merev, kötött szerkezet tornáztatása bizonyos esetekben még kárt is okozhat, mert további kötöttséget, majd ezzel járó fájdalmat eredményezhet! Éppen ezért a szakember véleményét és jól kiépített terápiáját érdemes pontosan követni, mert csak így érhető el a kívánt eredmény!

A fotó illusztráció: pixabay.com

Legfontosabb gyakorlatok

A torna elemei háton, hason fekvő gyakorlatok, négykézláb helyzetben, majd nagy labdán ülésben végzett gerincátmozgató mozdulatok, amik elindítják az izmok lazítását, ennek eredményeként pedig a vér áramlásának fokozását. Fontos a váll lazítása, az, hogy tudatosan kialakítva a helyes tartást a nyakat megnyújtva, a vállakat lehúzva, a lapockákat hátra húzva tartsuk, majd ez lassan, észrevétlenül válik automatikussá. A felső végtag gyakorlatai elsősorban a vállat lehúzó, lefelé nyújtózó gyakorlatok legyenek.

A tornasor végén a nyak szelektív tornája megfelelő, pontos átmozgatás ajánlott, legvégül pedig mély levegővételekkel légzőtorna zárja a gyakorlatláncot! Éjszaka anatómiai párnán fekvés megelőzi a panaszok erősödését és segíti a torna eredményességét! A „minden mindennel összefügg elve” ezen probléma esetén is működik.

Amennyiben azt tapasztalja a páciens, hogy éjszaka a fogát összeszorítja, csikorgatja, vagy fájó rágóízülettel ébred, esetleg fogászati problémái is vannak amiatt, hogy akár napközben észrevétlenül, vagy éjjel alvás közben a fogait összeszorítja, számolhatunk már látatlanban is a nyaki merevséggel, később akár fejfájással is! Napi 15 perc jól kialakított nyaktornával már sokat tehet a fejfájások számának csökkentéséért, vagy megszüntetéséért!

Panaszmentes szép napokat kívánok mindenkinek! 
Pap Andrea Gyógytornász (BSD)