Támogatják a nevelőszülőséget és a gyermekvédelmet

Fotó: 123rf.com

A 2014-ben bevezetett nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony után 2020. január 1-jétől a nevelőszülői gyed jelent majd könnyebbséget a kisgyermeket nevelőknek.


A Befogadlak” program keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 40 millió forint értékben nevelőszülői hálózatok és nevelőszülők kapnak eszközöket. Az infrastrukturális beruházások értéke az egész országban csaknem egymilliárd forint – fűzte hozzá Fülöp Attila felelős államtitkár.

A nevelőszülőség áldozatvállalás, hiszen ezek az emberek a saját otthonukba fogadják be a támogatásra szoruló gyermekeket. Csaknem 23 ezer gyermek él a gyermekvédelem rendszerében, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul az életük.

A “Befogadlak” program lényege, hogy a nevelőszülők, a gyermekvédelemben dolgozók elmondhassák tapasztalataikat, illetve a nevelőszülőknél élő gyermekek is el tudják mondani, be tudják mutatni, hogy milyen az életük.

Május 19-én Budapesten a Várkert Bazárnál lesz a nevelőszülői program záróeseménye, a rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

A nemzeti ügyek kormánya nagyon sokat tett annak érdekében, hogy a gyermekvédelmi ellátórendszer minősége, színvonala tovább erősödjön. Felelősségteljesnek nevezte a nevelőszülők munkáját, hiszen “mintát adnak, példát adnak” – mondta Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő.

Berkó Attila Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy a megyében több mint 385 nevelőszülő él, átlagosan három gyermek van minden “pótszülőre” bízva. Azon dolgoznak szakemberekkel, hogy semmiféle adminisztrációs hiba, akadály ne álljon azok elé, akik szeretnének nevelőszülők lenni. (MTI)