A nők többsége kihívásként tekint az elvárásokra

Fotó: 123rf.com


Kihívásként, életcélként, feladatként élik meg a feléjük megfogalmazott elvárásokat a magyar nők – derül ki a Rossmann és a Kantar Millward Brown 2018. év végi közös kutatásából.

A 20-50 év közti korosztályba tartozó, drogériákat rendszeresen látogatók részvétel készült online kvalitatív felmérés szerint a válaszolók akkor érzik magukat 100%-ban nőnek, ha a főleg saját maguknak felállított mércének sikerül maradéktalanul megfelelniük.

Fiatal nők, kisgyermekes anyukák és háztartást vezető nők vallottak a nőiesség megélésével, az anyasággal és mindennapi kihívásaikkal kapcsolatos tapasztalataikról és gondolataikról. Az eredményekből kiderül, hogy többségük az általános társadalmi elvárások mellett a saját maga számára felállított – gyakran a környezeténél sokkal szigorúbb – követelményeknek igyekszik megfelelni, ezek sikeres teljesítése esetén érzi magát 100%-osan nőnek.

Egyaránt fontos számukra a saját magukra és környezetükre vonatkozó igényesség, vagyis az ápoltság és a tisztaság érzése, az egészséges test és lélek fenntartása és a szeretteikről való gondoskodás. Ezek a kihívások, életcélok a drogériai termékválasztásaikban is megjelennek. Önkifejezésük eszközeiként az ún. love termékeket tekintik – ami lehet valakinek a kedvenc parfümje, alapozója vagy samponja, de akár egy jó takarítószer is. Ezekhez a termékekhez a nők emocionálisan kötődnek: alapvető funkciójuk teljesítésén túl élvezetet és kényeztetést is nyújtanak számunkra vagy a szeretteikről való gondoskodást tudják kifejezni általuk.

„Szerintem a drogériában is elsődleges szempont számunkra a családról való gondoskodás, a tisztítószerek beszerzése, hátul áll a sorban az a bizonyos én-idő. Mégis apró, de fontos öröm, ha fél órára be tudunk ugrani és anyukaként akár egy rúzst is kipróbálhatunk” – mondta el Lilu a Rossmann Mindig Nő kerekasztal-beszélgetésén. A kutatáshoz és a nőiesség megéléséhez kapcsolódó eseményen a háziasszonyi szerepet betöltő műsorvezetővel gyakorlott anyukaként Epres Panni és Mádai Vivi, háromgyerekes apukaként Bálint Ádám, szakértőként pedig Gellérthegyi Edit védőnő beszélgetett.

Gellérthegyi Edit, Epres Panni, Lilu, Mádai Vivi és Bálint Ádám

„Több mint harminc éve vagyok védőnő, és ezalatt rengeteg változott a várandósgondozás és a terhességhez, a kismamákhoz való társadalmi hozzáállás is. A babavárás csodálatos dolog, de nem érdemes túlmisztifikálni, hiszen az élet természetes velejárója. Fel kell készülni erre az időszakra, de a rugalmasság is elengedhetetlen” – tanácsolja Gellérthegyi Edit. „Egy kismamám kész haditervet készített az első hónapokra, de mivel a baba ezt nem olvasta, a tervet a harmadik napon ki is kellett dobnunk. Nem szabad görcsösen az elvárásokhoz, a tervezett feladatokhoz ragaszkodni, és fontos, hogy ne hagyjuk, hogy összefolyjanak a napok, hogy úgy érezzük, mindig ugyanazt csináljuk. Nagyon fontos kimozdulni! Ha csak a picivel indulunk sétálni, már akkor is szebben öltözünk fel, kicsit jobban figyelünk a megjelenésünkre, igyekszünk nőként is komfortosan érezni magunkat. Örömmel tapasztalom, hogy egyre több apuka segít ebben a párjának. Ma már szeretnének aktívan részt venni a gyermekvállalásban, nevelésben: legyen szó a szakirodalom tanulmányozásáról, a védőnői tanácsadásra járásról vagy a házimunkáról. Az ő támogatásuk is szükséges ahhoz, hogy az anyukáknak legyen idejük magukkal foglalkozni, hogy megélhessék nőies oldalukat” – tette hozzá a szakértő.