Mennyit kávézhatnak a kismamák?

A babavárás alatt sok egészségtelen szokásnak ajánlott búcsút mondani, ilyen a koffein-fogyasztás is. Nem lehet azonban könnyen megválni a mindennapok részévé vált rítusoktól, így a kávézástól, teázástól, kólázástól.

Szabad egyáltalán koffeint a szervezetbe juttatni várandósan? Mennyi az a koffein-mennyiség, ami még nem árt a babának?

Sok elrettentő hírt lehet olvasni, miszerint a koffein fejlődési rendellenességeket okozhat a megszülető gyermeknél, koraszüléshez, halvaszületéshez vezethet, növekedésbeli visszamaradást okozhat és kissúlyú lesz a megszületett baba. Igen, ez mind megtörténhet, nem mindegy azonban az elfogyasztott mennyiség!

Óvatosan a koffeinnel

Tanulmányok alapján a kismértékű koffein-fogyasztás nincs negatív hatással az embrionális és magzati fejlődésre. Sok esetben a vészesen alacsony vérnyomással és szédüléssel küzdő kismamák kávézással vagy teázással próbálják kicsit emelni a vérnyomásukat. Amennyiben a napi maximum 200 mg koffein fogyasztását nem lépi túl a kismama, nem kell aggódnia, hogy a koffein károsítaná a megszületendő gyermeke egészségét. Más adatok szerint testtömeg-kilogrammonként maximum 5 mg koffeint vehet magához a kismama, ami egy 60 kilogrammos kismama esetén 300 mg koffeinnek felel meg.

Hogyan hat a koffein a magzatra?

Legjobb megoldás lemondani a koffeinről, lehetőleg már a terhesség tervezésekor. Ha ez nem sikerül, akkor nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását! A koffein egy alkaloid, a gyógyításban is alkalmazott hatóanyag, ami számos élettani hatással rendelkezik. Serkentőleg hat a központi idegrendszerre, a szív és a vese ereit tágítja, ez utóbbi miatt enyhe vízhajtó hatású is. A méhlepényen keresztül a koffein bejut a magzatba is, és a magzat vérében is olyan mennyiségben van jelen a koffein, mint édesanyja vérében. Mivel a magzatban – az enzimrendszer éretlensége miatt – a koffein lebontása lassúbb folyamat, mint a felnőttekben, a magzat sokkal hosszabb ideig van kitéve a koffein hatásának.

A terhesség alatti nagymennyiségű koffein-fogyasztás veszélyes, és számos fejlődésbeli problémát okozhat a magzatnál. A napi nyolc adagnál többet kávézó kismamáknál, azaz ha napi több mint 800 mg koffeint juttat a szervezetébe a kismama, a koraszülés és a fejlődési rendellenességek kockázata fokozott. Emellett, bizonyított tény, hogy a nagyobb mennyiségben koffeint fogyasztó anyák gyermeke kisebb súllyal születik, mint a koffein-mentes terhességeknél tapasztalt átlagos születési súly. Minél több koffeint vesz magához az anya, annál kisebb lesz a gyermeke születési súlya. Több ezer – koffeint fogyasztó – terhes nő segítségével végzett tanulmányok alapján kimutatták, hogy ha a kismama napi 200 mg koffeinnél többet fogyaszt, akkor átlagosan mintegy 60-70 grammal lesz a gyermeke születési súlya kisebb, mintha egyáltalán nem vett volna magához koffeint.

Miben mennyi koffein van?

Az, hogy a különféle kávék, teák, kóla italok mennyi koffeint tartalmaznak, sok tényezőtől függ. Kávék esetén a kávé fajtása, pörkölése stb. befolyásolhatja a koffeintartalmat. A lent megadott adatok közelítő értékek, a koffeines termékek közötti tájékozódásban, azok összehasonlításában nyújtanak segítséget.

Termék                            Egy adagnyi mennyisége    Koffeintartalom egy adagban (mg)
Eszpresszó kávé                                0,5 dl                      80-120 mg
Hosszú kávé                                      2 dl                        90-180 mg
Instant kávé                                      1,5 dl                      60-80 mg
Koffeinmentes kávé                            1 dl                        1,5-2,5 mg
Kóla italok                                          2 dl                        20-25 mg
Energiaitalok                                      1 dl                         20-100 mg
Koffeintartalmú tea                              2 dl                        40-60 mg

Nyugodtan élvezheti tehát a kismama a reggeli kávéját, illetve egy-egy csésze tea elfogyasztásának az örömét sem kell magától megtagadnia, azonban tegye mindezt mértékkel. A mérték itt is – mint minden másban – lényeges.

Dr. Budai Marianna Ph.D.
szakgyógyszerész