Ma van a logopédia európai napja

A fotó illusztráció: pixabay.com

Felvilágosító előadásokkal, prevenciós hatású játékokkal várják az érdeklődőket a héten a logopédia európai napja alkalmából – mondta a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetségének.

A programsorozat középpontjában egy idegrendszeri fejlődészavar, az autizmus-spektrumzavar (ASD) nevű betegség áll, amely alapvetően a társas kapcsolatok, a kommunikáció terén okoz problémákat, illetve repetitív viselkedéssel és gyakorta beszűkült érdeklődéssel jár.

Az ASD tünetei már hároméves korban jelentkezhetnek. Felismerése nehézkes, mivel általában különböző tünetegyüttesek mutatkoznak a betegeknél, akiken gyógypedagógiai, pszichológiai és logopédiai kezeléssel lehet segíteni. Az ötéves korú gyermekeknél az ASD előfordulása egy százalék körüli, a nyelvfejlődési zavaré hét százalék, az artikulációs problémák pedig akár 40-50 százalékos arányban is előfordulhatnak óvodáskorban – fűzte hozzá Kas Bence.

Március 6-a 2004 óta a logopédia európai napja az Európai Unió Logopédusainak Állandó Bizottsága kezdeményezésére. Magyarországon 2012-től tartanak ezen a napon rendezvényeket, amelyek célja, hogy felhívják a figyelmet a kommunikációs zavarok sokféleségére és azoknak az egészségre, az életminőségre gyakorolt hatásaira, valamint a logopédiával kapcsolatos kérdésekre.