Mindenki beteg Ön körül? Mit tehet, hogy ne kapja el?

A légúti betegségek időszakát éljük. Habár az influenza előfordulása egyre csökken, sokan küzdenek a betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás tüneteivel, de tél végére a kimerült szervezet gyakran esik áldozatul a tavaszi, változékony időjárás mellett könnyen terjedő kórokozók támadásának is. Mit tehetünk a megelőzés érdekében? Erről kérdeztük dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát.

A négy fal közé zárt életmódunk miatt betegszünk meg?
Február tájékán egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. Ezért részben az időjárás változékonysága, részben pedig az életmódunk is felelős. Tél folyamán sokat ülünk a lakásban, keveset tartózkodunk friss levegőn, nem mozgunk eleget, kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így a fertőzésekre is fogékonyabbak leszünk.

„A légúti betegségek megelőzésének első és legfontosabb lépése tehát, ha egészséges életmódot követünk. Ne várjuk meg, hogy a betegség kialakuljon, hanem előzzük meg azt. Ha néhány alapvető dolgot be tudunk építeni a mindennapokba, akkor már nagyon sokat tettünk azért, hogy az immunrendszerünket karban tartsuk.”

A védőoltás különösen fontos krónikus betegség esetén
Dr. Tárnok Ildikó tapasztalatai szerint a különböző, légúti fertőzések megelőzését célzó védőoltásokat egyre gyakrabban megkapják a betegek. Légúti betegségek szempontjából az évente beadandó influenza elleni védőoltásnak van kiemelt szerepe, segítségével ugyanis csökkenteni lehet a betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kockázatát. A másik lehetőség a tüdőgyulladás elleni védőoltás beadatása, ezen belül a főleg időskorban leggyakoribb és legveszélyesebb tüdőgyulladást okozó baktérium, a Pneumococcus elleni oltásra van lehetőség.

Az oltások beadatása különösen javasolt olyan alapbetegség esetén, amely fogékonyabbá tesz a Pneumococcus által okozott tüdőgyulladás kialakulására. Ide sorolhatók a krónikus légzőszervi – asztmás, COPD-s betegek –, krónikus szívbetegek, máj-  vagy vesebetegek. Dohányosoknál, cukorbetegeknél és csökkent immunrendszerrel élőknél is javasolt az oltás beadása.

Fotó: pixabay.com


  • A kórokozók terjedését megelőző lépések
    Az alapvető higiéniai szabályokat tartsuk be: ügyeljünk a rendszeres kézmosásra, kézfertőtlenítők használata javasolt.
  • Ha meg vagyunk fázva, akkor a fertőzés tovább terjedését megakadályozandó, használjunk mindig zsebkendőt tüsszentésnél, köhögésnél. E célból egyre inkább terjed az egészségügyi maszk használata. Érdemes viselni, hogy meggátoljuk a kórokozók terjedését, ha betegek vagyunk.
  • Zárt térben, ahol sok kórokozó fordul elő – például ha a lakásban valamelyik családtag beteg – akkor érdemes gyakran, rövid ideig, intenzív szellőztetést végezni.
  • Legyengült immunrendszerű, idősebb beteg ne látogassa az influenzás vagy egyéb  fertőző légúti beteg ismerősét, mert ő könnyebben elkapja a fertőzéseket.
  • Ahogyan korábban már említettük, ne zárkózzunk be a négy fal közé télen. Mozogjunk rendszeresen, ha mást nem is, de legalább hétvégén tegyünk nagyobb sétákat friss, jó levegőjű környezetben.
  • Ügyeljünk a táplálkozásunkra is, étkezésünk legyen rendszeres és változatos.
  • Az immunrendszer egészséges működéséhez nagyon fontos a téli időszakban a D-vitamin pótlása is, krónikus légúti betegséggel élők számára különösen, csak úgy, mint a megfelelő időtartamú és minőségű alvás.

Forrás: Tüdőközpont