Megújul a gyermekkardiológia monitorparkja

Tizenhat monitorral bővül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézethez (GOKI) tartozó gyermekkardiológia monitorparkja – közölte az intézmény, a veleszületett szívfejlődési rendellenesség héthez kapcsolódóan.

A közlemény szerint a Gyermekszív Központ kardiológiai intenzív osztályán elhelyezett korszerű, központi monitoregységgel is rendelkező figyelőrendszer az ország minden részéből érkező szívsebészeti vagy szívkatéteres vizsgálatot igénylő gyermeket ellát. Emellett a központ szívsebészeti intenzív osztályáról érkezett gyermekek légzés- és keringésparamétereit is őrzi és jelzi.

A monitorpark fontosságát kiemelve ismertették, minden századik megszületett gyermeknek van veleszületett szívfejlődési rendellenessége. Országszerte évente 850-900 szívhibás gyermek születik, és a betegek nyolcvan százalékának szívműtétre vagy szívkatéterezésre van szüksége.

Megfelelő ellátással a veleszületett szívfejlődési rendellenességgel világra jött gyermekek 95 százaléka nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot alapíthat, teljes életet élhet – hangsúlyozták.

A Gyermekszív Központ Magyarországon a legnagyobb aktív kettős gyermek intenzív osztállyal bír, a veleszületett szívhibás gyermekek több mint 90 százalékát itt látják el, évente 450-500 gyermekkori szívműtétet és 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek.