Egyre ritkábban olvasnak mesét a gyereknek!

A gyermekek és a mese kapcsolatának fontosságát senki nem kérdőjelezi meg. A szülők egyértelműen tudják, hogy a gyermekeknek szüksége és igénye van a mesére. Elgondolkodtató, hogy mégis oly sok családban háttérbe szorul. Gyakran csak alacsony életkorban olvasnak (még ritkábban mesélnek fejből) gyermeküknek a szülők.

Aranyhajat gömbölyödő hasa buktatta le

Grimm testvérek polgári családokban, szalonokban, ismerőseik és barátaik körében hallott meséket jegyeztek le. Az első, 1812-es kiadás még nem gyerekeknek készült, de mivel alig fogyott, a testvérek elkészítettek egy szelídített, ötven történetből álló válogatást kifejezetten gyerekeknek is. A mesék kiadása során tehát már maguk a gyűjtők is finomítottak a történeteken, a kétszáz év alatt pedig tovább szépítették a sokszor erőszakos, brutális, az aktuális közerkölcsnek nem megfelelő meséket. (Pl. Aranyhaj eredetileg nem elárulja a mostohájának, hogy fel-felmászik hozzá a herceg a toronyba, hanem a gömbölyödő hasa buktatja le.)

Nem ismerik a meséket

Egy felmérés szerint a 3 évnél fiatalabb gyerekeknek a szülők mindössze 46%-a mesél mindennap, a 4 és 8 év közötti gyerekek családjában pedig még rosszabbak az arányok: az ő szüleik csak 31%-ban mondanak naponta egyszer mesét. (A kutatásban a napi mesemondás tágabb értelemben szerepel: a felolvasástól a családi vagy a kitalált történetek elmondásáig minden idetartozik.) A szülők körében a népmesék és a híres írók művei a legnépszerűbbek (51%), az általuk kitalált történetek és a mondókák alig maradnak el ettől, néhányan pedig misztikus történetekkel, „fantasykkal” szórakoztatják a gyerekeket (12%).

Az én kedvenceim a háborúk

A mesét szinte mindenki varázstárgyakkal, varázslattal teli, fantáziavilágban játszódó történeteknek tartja. A fiúknál a kedvencek között többször előkerült a Harry Potter- és a Star Wars- sorozat, a Grimm mesék közül A brémai muzsikusok. Mert mi kell egy jó meséhez? „Szerintem kell a harc, ami van a Hamupipőkében is, hogy melyik lányt akarja elvenni a herceg, de ez engem nem érdekel, az én kedvenceim a háborúk” – mondta egy fiú.

A lányok a moziban éppen most vagy nem nemrég futó animációs filmek mellett A kis gyufaárus lányt, a Hófehérkét említették. Egyikük szerint egy jó mese „legyen fordulatos, de a három királyfi már nagyon unalmas, de hogy hogyan győzik le a sárkányt, az jó.” Ezt még azzal egészítették még ki, hogy „legyen boldog a vége, A kis gyufaárus lány is meghalt, de örült, hogy meghalt, mert találkozhatott a nagymamájával.

Tegyük félre a napi gondokat! Lefekvés előtt találjunk alkalmas időpontot! Alakítsunk ki egy kis szertartást és teremtsünk meleg, szeretetteljes környezetet, melyben a gyermek hozzánk bújhat, vagy befészkelődhet az ágyába, és biztonságban, kényelemben tud elmerülni a mese csodálatos fantázia világába. A hangunk megnyugtatja őt. Fontos számára, ha szokássá válik, és számíthat erre a meghitt együttlétre. Hiszen a család minden tagja elfoglalt, egész nap távol vannak egymástól és alig marad figyelem és türelem egymásra. De ez a pillanat csodás alkalom arra, hogy a szülő és gyermeke között elmélyüljön a kapcsolat!