Több a méhnyakrák miatti halál, ahol kevesebb a HPV-oltás

A méhnyakrák áldozatainak többsége olyan szegény országokban él, ahol alacsony a humán papillomavírus (HPV) ellen beoltottak aránya – hangsúlyozták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői.

A HPV elleni védőoltás „kulcsfontosságú” eszköz az egészségügyben és a lehető leggyorsabban ki kellene szélesíteni a vakcinához való hozzáférést, különösen a szegényebb országokban.

A WHO-hoz tartozó Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) adatai szerint 2018-ban nagyjából 570 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizáltak világszerte, ami azt jelenti, hogy globálisan immár a méhnyakrák a negyedik leggyakoribb ráktípus a nők körében. Világszerte évente több mint 310 ezer nő halálát okozza a betegség.

Az IARC szerint a gazdag országokban a vakcina ellenzőinek egy része igyekszik meggyőzni a szülőket arról, hogy ne oltassák be a gyerekeiket.

A HPV-oltásokról terjesztett alaptalan pletykák továbbra is szükségtelenül késleltetik, akadályozzák a beoltottak arányának növekedését” – húzta alá közleményében Elisabete Weiderpass, a hivatal vezetője. Hozzátette, az IARC elkötelezett a méhnyakrák elleni küzdelemben és kiáll a HPV-oltások „hatékonysága és biztonságossága mellett”.

A Globális Oltóanyag- és Oltási Szövetség (GAVI) múlt heti közleményében ugyancsak a HPV-oltások nagyobb támogatását sürgette, mondván, hogy 2020-ig 40 millió lány beoltását tervezi a szegényebb országokban, amivel nagyjából 900 ezer halálesetet lehetne megelőzni.

Az IARC szerint a szegényebb országokban a vakcinák árának csökkentése kulcsfontosságú lenne, hogy a védőoltáshoz többen jussanak hozzá. (MTI)

Ez is érdekelheti:
Kiterjesztenék a HPV elleni védőoltást a fiúkra
HPV-fertőzés és a családtervezés