Megígérted mami…

Egészen kicsi koruktól kezdve a gyermekeknek szükségük van arra, hogy a szülőt szavatartónak ismerjék meg, hiszen ez a bizalom alappillére elkövetkező éveikben. Ha azonban az ígéretről megfeledkeznek…

…vagy ami még rosszabb, egy felelőtlen kecsegtetést nem váltanak valóra, a szülő ígérő szavait később a gyermek más esetekben is hazugságnak veheti. Mindez hosszú távra megingathatja a hitet a szülői őszinteségben, vagy a felnőttek szavahihetőségében. Ezért nem árt nagy óvatossággal bánni az ígéretekkel, és megfogadni néhány jó tanácsot.

Amikor az ígérgetés eredményes

”A gyerekeimnek olyan a memóriájuk, mint egy elefántnak: tudják, hogy mindig betartom a szavam, azt teszem, amit mondok. De nem ígérek gyakran, még akkor sem, ha könyörögnek érte.” – magyarázza Krisztina, a 28 éves titkárnő.

Ezzel szemben Ágnes, a 32 éves tanárnő elfenekelést ígér a gyerekeink, ha nem engedelmeskednek neki – és a mama szerint működik a dolog…

A harmadik anyuka, a 30  éves fordító, Erzsébet kislánya gyakran figyelmezteti őt: „Mama, megígérted!”,Amikor is ő kissé elszégyelli magát, úgyhogy igyekszik nem tenni semmi olyat, ami miatt gyermeke ilyen szemrehányást tehetne neki.

Mindhárom anya egyetért abban, hogy az adott szót meg kell tartani, különösen vonatkozik ez a gyermekeiknek tett ígéretekre. Pedig másképp gondolkodnak.

Krisztina számára a gyerekeinek tett ígéret ajándék, valamilyen ritka dolog, amit ki kell érdemelni. Ágnes úgy gondolja, hogy a kilátásba helyezett „negatív ígérettel” megvásárolhatja a nyugalmát. Erzsébet a kislánya vágyainak kielégítését látja benne. Az első jutalmaz, a második fenyegetőzik, a harmadik engedni látszik az ígéreteivel. De úgy tűnik, mindhárman eredményesen kezelik ezt a kérdést.

A fontos dolgoknak tartsuk fenn az ígéretet!

Amikor ígéretet teszünk, vegyük úgy, mintha a becsületszavunkat adnánk annak megtartására – tanácsolják a pszichológusok. A gyermekek vonatkozásában pedig többet ér, ha nem ígérgetünk apróságokat, hanem fenntartjuk ígéreteinket a fontos dolgoknak. Ilyen lehet, amikor megígérjük, hogy kaphat a gyerek kutyát, macskát, biciklit, szervezhet születésnapi házi összejövetelt stb. Emellett nem szabad az ígéretet arra felhasználni, hogy valamit kicsikarjunk a gyerektől.

Például: „Megígérem, hogy megveszem a kedvenc játékodat, ha mindig rendet raksz a szobádban.” Inkább arra kell megtanítani őt, hogy vannak bizonyos szabályok az életben, amelyeket tiszteletben kell tartani, és kötelezettségek, amelyek alól nem vonhatja ki magát. Vagy egy másik eset: amikor azt mondjuk a gyereknek: „Ha jól fogsz viselkedni, megígérem, hogy nemsokára elmegyünk sétálni (moziba, játszótérre stb.)” – helyette sokkal jobban tesszük, ha magyarázattal szolgálunk. Pld. így: „Dolgoznom kell, ezért most jól kell viselkedned, nyugton kell maradnod egy darabig. Ne zavarj kb. egy órán keresztül, de amint befejezem a munkámat, megígérem, hogy elmegyünk sétálni.” De akkor, akármilyen fáradtak vagyunk is a munka végén, valóban el kell menni vele az ígért helyre! 

A gyerekeknek más az időérzékük

Csemetéink esetében egy ígéret valóra váltásával sokáig nem lehet várni. Hiszen a kisgyerekeknek nem ugyanolyan az időérzékük, mint nekünk. Ők mindent azonnal szeretnének. Holnap, később, a jövő héten – túl hosszúnak tűnnek a számukra, ezek az időhatárok túl messze vannak a szemükben.

Egy példa rá: a kis Zoli nem tágít, és panaszkodik: „Mama, soha nem tartod be az ígéretedet.” A mamája megbotránkozva kérdezi: „Miért mondod ezt?” És a kicsi, a maga 4 évével megmagyarázza: „Megígérted, hogy elviszel az állkertbe.” De anyja emlékezteti rá, hogy azt is hozzátette: csak tavasszal, amikor jó idő lesz. Zoli ezt már elfelejtette, ő azonnali teljesítést várt.

Felkészítés arra, amikor lehetetlen megtartani egy ígéretet

Az ígéret abban a hitében is megerősíti a gyereket, hogy a szülei szinte mindenhatók. Például, még a jó időt is tudják garantálni. De ha rosszul kezeljük a dolgot, meginog a hite bennünk! Hiszen amikor azt mondjuk a gyereknek: „Ha jó jegyeket hozol a héten az iskolából, megígérem, hogy hétvégén elmegyünk kirándulni.” – azt is jelenti, hogy ha az ígért időben esik az eső, és nem valósul meg az ígért program, a gyermek rettenetesen csalódni fog.  A gyermek nem fogja megérteni a váratlan körülmények miért akadályozzák az ígéret megtartását, ezért előre fel kell neki sorolni a lehetséges okokat, melyek miatt nem teljesülhet a vágya.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Ígéret és valóság

Amikor a gyermekem úgy emlékszik, hogy megígértem neki valamit, én azt válaszolom: „tévedsz, ha az álmaidat valóságnak veszed”. – meséli Judit, a fiatal anyuka. „Kisgyermek koromban a szüleim rendkívüli csalódást okoztak azzal, hogy mindent megígértek, csak hogy békesség legyen otthon. Nem igazán figyeltek rám, hogy mit is kérek tőlük, ezért mindenre igent mondtak. Ez az oka annak, hogy én most, szülővé válva, szinte soha nem ígérgetek a gyerekemnek. Persze ez nem akadályoz meg abban, hogy kényeztessem, közös terveket szőjek vele. De nem biztosítom olyan dolgok felől, melyekről tudom, hogy csak bizonyos esetekben valósíthatók meg. Ez azt a célt is szolgálja, hogy ne akarjon túl sokat tőlem.” Juditnak igaza van – mondják a pszichológusok -, így a gyerek megtanulja, hogy ne álljon elő folytonos kérésekkel, mert ígéretet csak szűk keretek közt kaphat.

Két szülő – egyféle beszéd

Az ígéret tekintetében erősödik a gyermek biztonságérzete, ha a két szülő összetart, és egyformán beszél. Ha az egyik ígéretet tesz, a másik pedig az ellenkezőjét mondja, a gyerek nem tudja, mihez kezdjen. Egy példa minderre Mária, a 35 éves programozó esete. A fiatalasszony haragszik a férjére, és így panaszkodik: „Fanni, a kislányunk már két éve szeretne egy kutyát. Megmagyaráztam neki, hogy egy városi lakásban nem helyes kutyát tartani, de ő mindig visszatér a kérésére. Az apja végül igent mondott, csak hogy hagyjon neki békét a gyermek.

Azóta nő a feszültség a családban. Elmondtam Fanninak, hogy nem értek egyet az apjával, de a kutya már rögeszméjévé vált. Nem tudom, hogyan vessek véget az ügynek.” Nehéz helyzet, mert a gyermeknek sikerült igent kicsikarnia a papájától, a mamája ellenkezésével szemben. Ez felkavarta érzelmileg. Úgy gondolta magában, hogy sikerült meghódítania az apját. De ha az végül nem tartja meg az ígéretét, hogyan bízhat tovább benne, a szüleiben és általában a felnőttekben?  – vetik fel a kérdést a pszichológusok. Ezért fontos a „két szülő – egyféle beszéd” elve.

Forrás: Galenus