A szoptatás is hatalmas kihívás a szervezet számára

Fotó: 123rf.com

A szoptatás során is kiemelten fontos a tápanyagok pótlás, hiszen a tejtermelésnek a megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság alapfeltétele. Ezt sajnos sokan elfelejtik, emiatt pedig a babájuk táplálása – minden erőfeszítésük ellenére – sajnos sokszor messze nem kielégítő. A szoptatással kapcsolatos kérdéseinkre Ratkó Tünde szülésznő ad válaszokat.

Miért energiaigényes a szoptatás

Sokan úgy gondolják, a szoptatás már gyerekjáték, hiszen a baba már nem csatlakozik a köldökzsinórral az anyukához, már nem hatalmas a kismama pocakja, ez már sétagalopp lesz a várandóssághoz képes. A szóképnél maradva: sétagalopp, erőltetett menetben, hegynek felfelé.

A szoptatás során a baba ugyan valóban nem a köldökzsinóron veszi fel a tápanyagokat, azokat most már a szopás során lenyelt anyatej fedezi. Ez azonban az jelenti, hogy ugyan úgy, ahogyan a várandósság alatt, most is teljes egészében az édesanya gondoskodik a baba tápanyagigényéről, most is a saját testéből fedezi azt, hiszen az anyatejet az édesanya szervezete termeli, és annak tápanyagtartalmát is az anya szervezetének állapota határozza meg, vagyis a tápanyagok pótlása kiemelt jelentőségű.

Nem csoda, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasol várandósvitamint mind a terhesség, mind a szoptatás időszakára. Hiszen csak étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket a mai, csökkent beltartalmú élelmiszerekkel szinte lehetetlen.

De miért is van olyan nagy szükség a vitaminpótlásra a szoptatás alatt

jódhiány: hazánk mérsékelten jódhiányos terület, ez az oka, hogy nálunk a pajzsmirigy betegségek népbetegségnek számítanak. Ennek köszönhető az is, hogy az anyatej jódtartalma is sokszor nem kielégítő. Az OÉTI adatai alapján a hazai kismamák 42%-nál jódhiányos az anyatej, és 25%-nál még a minimum jódszintet sem éri el.

cink: a cink a rézzel együtt kiemelt jelentőségű a várandósság és a szoptatás során is. nem csak a baba fejlődésében töltenek be kulcsszerepet, hanem a felszálló fertőzések megelőzésében is a kismamáknál (ezek okozzák a vetélések és koraszülések 80%-át). A cink szintje a szülés után drasztikusan lecsökken, mivel az anya testéből távozik a placenta is, mely cinkben igen gazdag. Ezt a veszteséget pedig mindenképpen pótolni kell!

depresszió: ma már orvosi tény, hogy a depresszió (így természetesen a szülés utáni depresszió is ide tartozik), és a szülés utáni fáradság esetében is tápanyaghiányos állapot áll a háttérben. A tápanyagok szintjének csökkenése a szervezetben a hormonháztartás felborulásával is együtt jár, mely nem csak a kedvünket teheti tönkre, a prolaktin hormon termelésének lassításával az anyatej termelést is leállíthatja.

minek ennyi anyag? A lapokban rendre lehet olvasni olyan nyilatkozatokat, melyek azt mondják, a kismamáknak elég csak folsavat és D-vitamint szedni. Ez azonban csak akkor igaz, ha a kismama szervezet minden más szükséges anyagból (vas, cink, réz C-vitamin, A-vitamin, magnézium,…) megfelelően ellátott, és a tápanyagraktárai is szépen fel vannak töltve. Ez azonban ma, a dolgozó anyák világában, ahol mindennapos a rohanás, a stressz, a gyors, és félkész ételek fogyasztása, olyan ritka, mint a fehér holló. A tápanyaghiányos állapotok nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy világszerte minden negyedik pár meddőséggel küzd, így a tápanyagok pótlása nem csak jó dolog, hanem szükségszerű is!

Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyógyszeripar által leginkább használt karbonátok (pl.: réz-karbonát) a szervezet számára nem a legjobban hasznosítható formák. Ezek az anyagok ugyanis biológiailag inaktívak, felszívódásuk nagyon alacsony arányú, vagyis lényegében csak drága vizeletet eredményeznek.

Fotó: 123rf.com

Amikor várandósvitamint választunk, olyan mellett döntsünk, mely biológiailag aktív, szerves kötésű anyagokat (pl.: réz- glükonát, magnézium – citrát) tartalmaz. Ennek azért van jelentősége, mert ezeket a szervezet közel maradéktalanul képes hasznosítani, a karbonátokhoz képest a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb, vagyis ennyivel biztosan hatékonyabbak.

A várandósvitamin esetében az is fontos, hogy az a megfelelő igényeket szolgálja ki. A szervezet ugyanis nem azonos vitaminokat, nyomelemeket és ásványi anyagokat igényel végig a felkészülés – terhesség – szoptatás alatt. Az igény megegyezik az szervezet felkészítése, és az első trimeszter alatt, de megváltozik a második trimeszterben, és megint más anyagokat igényel a szervezet a harmadik trimeszter alatt és a szoptatás során.

Forrás: ratkotunde.hu