Mitől csokoládé és mikor „csak” édesség?

Ha csokoládét ajándékozunk gyerekünknek, unokánknak, nem árt, ha ismerjük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) a csokoládéra vonatkozó szabványát.

E szerint csak az az édesipari termék nevezhető csokoládénak, amelynek kakaótartalma minimum 35%-os, szemben a bevonómasszákkal készült édességekkel, amelyek kakaótartalma maximum 5%. A szigorú előírásoknak köszönhetően a termékek címkéje ma már biztonsággal eligazít. Az ún. táblás csokoládéknál is fontos az összetevők, adalékanyagok tanulmányozása. Egyre több helyen kapható „fair trade” csokoládé. Ez egészen biztosan a bio-kategóriába tartozó termék, amely garantáltan csak természetes, tiszta alapanyagokat tartalmaz.


Jóból is megárthat a sok!
• A legtöbb családban karácsonykor kicsit lazulnak az édességfogyasztás korlátozásával kapcsolatos szabályok. Ám a szaloncukor igazi energiabomba, ezért négy-öt szemnél többet ne engedjünk fogyasztani belőle.
• Konyakos meggyes, likőrös ízesítésű szaloncukrot ne adjunk se a kisebb, se a nagyobb gyereknek.
• Az ún. ét/„fekete”, tehát magas (70, 85%) kakaótartalamú csokoládékból – különösen a székrekedésre hajlamos gyerekeknek – naponta ne adjunk egy-két apró kockánál többet.