Nincs karácsony szaloncukor nélkül!

All-focus

A karácsony nem csak ajándékok nélkül elképzelhetetlen a gyerekek számára, hanem a karácsonyfa, annak díszei és azon himbálódzó szaloncukrok nélkül is.


Vásároljunk tudatosan!
Minthogy egy adott ünnepi eseményhez kötődik ennek az édességnek a vásárlása és fogyasztása, ráadásul egyre nagyobb ezeknek a speciális, szezonális termékeknek a kínálata, bizony nehéz választani. Mi, szülők, nagyszülők leggyakrabban a gyerekünk, unokánk által kedvelt ízösszetételű szaloncukrokat keressük. A további választási szempontok: az ár, illetve a márkanév.
Ám azért érdemes egyéb tényezőket is figyelembe venni ahhoz, hogy sikerüljön kiválasztani, a gyerekek számára legegészségesebb alapanyagok felhasználásával készült, minőségi édességet. Ehhez az kell, hogy – akár valamely tartós fogyasztási cikk esetében – szánjuk időt és figyelmet a szaloncukor megvásárlására is.
Nem mind egészséges, ami finom?
Fontos, hogy ne csak a csomagoláson feltüntetett, ínycsiklandó ízek alapján válasszunk. Ebben jó eligazodási pont, ha alaposan áttanulmányozzuk a további információkat.
A „vásárlói tájékoztatónak” nem csak a gyártás időpontját és a fogyaszthatóság idejét kell tartalmaznia, hanem egyéb lényeges – mind a bevonómassza (pl. étcsokoládé, tejcsokoládé, kakaóbevonat stb.), mind pedig a töltőanyag összetételére (pl. E-anyagok, ízesítőanyagok stb., színezékek), sőt még az ún. „átlagos tápértékre” (a fehérje, cukor, zsír és szénhidrát mennyiségére) vonatkozó – tudnivalókat is.
Semmilyen, egyébként első látásra mutatós csomagolású vagy ígéretes ízkombinációjú szaloncukrot ne vegyünk meg tehát, ha a dobozán, zacskóján nem látunk magyar nyelvű termékismertetőt.
Az összetevők ismerete például ételallergiás/-intoleranciás gyerekek esetében elengedhetetlen. Vannak gyerekek, akik érzékenyek az édesség valamely alap-, vagy adalékanyagára (pl. dió, mogyoró), ami akár súlyos (vagy jobb esetben kevésbé súlyos) túlérzékenységi reakciókat is előidézhet náluk.
Bár közvetlen egészségkárosító hatását nem észleljük, de – különösen fejlődésben lévő kiskorúak esetében – egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy hány E-anyag van egy bármilyen élelmiszeripari termékben. Ne vegyük meg tehát még ebből a szezonális édességből sem azt, amely 3-nál több E-számot tartalmaz.
Az árfekvésükben kifejezetten olcsónak számító, zacskós csomagolású szaloncukroknál sokszor az ízre utaló – „marcipános” – megjelölés valójában nem mandula, hanem egy természet-azonos aroma, a percipán-marcipán jelenlétére utal. Ez ugyan – különösen kis mennyiségben való fogyasztás esetén – nem káros az egészségre, viszont az aroma élvezeti és tápértéke jóval kisebb, mint a manduláé.

Az olcsó kockázatai
A minőségi szaloncukrokat elsősorban a magasabb árfekvésű, úgynevezett „prémiumtermékek” (többnyire a dobozos csomagolásúak) között találjuk meg.
Ne hagyjuk magunkat elcsábítani az aluljárók, busz- és villamosmegállók „fapados” alkalmi árusaitól sem, mert a gyanúsan olcsó áruk többsége lejárt szavatosságú is lehet.
Erről tapintással is meggyőződhetünk. Ha egy szemnyi is a kínálatból túl kemény, akkor egészen biztos, hogy tavalyról visszamaradt készletből származót akarnak a nyakunkba sózni. Szemrevételezéssel is meggyőződhetünk arról, hogy baj van a vásárolt édesség minőségével. Erre a bevonatán látható fehér foltok utalnak, amelyek – általában – a termék fogyaszthatósági idejének lejártát jelzik.
Bár sokak számára anyagilag a legmegfizethetőbbek a kimért szaloncukrok, azért csak megbízható helyről (ezek többnyire a nagyobb élelmiszerbolt-hálózatokhoz tartozó üzletek) szerezzük be az igényeink szerinti mennyiséget.
A fogyasztóvédők azt tanácsolják, hogy csak akkor dobjuk ki a szaloncukor dobozát, zacskóját, ha szemrevételezéssel, ízleléssel meggyőződtünk arról, hogy a termék hibátlan, nem lejárt szavatosságú. Ha bármilyen minőségi problémával szembesülünk, a megvásárolt édességet (amennyiben egy-két szemnél több nem hiányzik belőle) blokk ellenében kötelesek a vásárlás helyén kicserélni.
T. Puskás Ildikó