A szoptató anyák később karcsúbbak maradnak

Egy új tanulmány szerint a szoptatásnak még egy előnye lehet az anyák számára: a szülés után tíz évvel karcsúbbak lehetnek.

A fotó illuszráció: pixabay.com

A Journal of Women’ s Health című folyóiratban publikált tanulmány megállapította, hogy azoknak az édesanyáknak, akik több mint hat hónapig szoptatták a kisbabájukat, tíz évvel később 3,5 centiméterrel vékonyabb volt a dereka, azoknál, akik kevesebb, mint hat hónapig szoptattak.
A kutatásban 678 nő vett részt a szülés után 7-15 évvel. A Pittsburgh-i és a Michigani Egyetem kutatói tanulmányukban elemezték a kapcsolatot az anyák saját közlése szerinti szoptatás hosszúsága és derekuk körfogata között.
Az eredményeket az anyák kora, faji és etnikai hovatartozása, a várandósságuk esetleges komplikációja, a társadalmi-gazdasági helyzete és egészséges életmód-faktorai alapján is értékelték.
A tanulmány szerzői azt is megjegyezték, hogy szülés utáni szoptatáshoz az anyáknak napi 500 plusz kalória elfogyasztására van szükségük.
A kutatók szerint a derékbőség jó előrejelzője lehet a hosszú távú szív és érrendszeri kockázatnak. A szoptatás hosszának figyelembe vétele fontos adalékkal szolgálhat az anyák esetében a hosszú távú kardiovaszkuláris és emésztőrendszeri egészség tanulmányozásához. (MTI)