Gyerek mellett is van élet!

A gyerek megszületésével egy új életszakasz kezdődik a szülők életében. Mint minden életszakasznak, ennek is megvan a maga szépsége és nehézsége. Cikkünk a Bébik, Kicsik és Nagyok magazinban jelent meg!

Az, hogy hogyan lehet a nehézségeket átvészelni, milyen megoldások vannak, sok mindentől függ. Sokan keresnek fel olyan házaspárok, akiknek megromlott a házasságuk, de mindketten rendbe szeretnék hozni.

Átkapcsol anyaüzemmódra
Ezekben az esetekben gyakori jelenség, hogy szülés után az asszony teljes átalakuláson megy keresztül; csak anyaüzemmódban él, és elvész belőle a Nő.
Gyakorlatilag csak a gyerek körül forog a világ, az ő jólléte a legfontosabb. Az anya sok esetben nem engedi ki kezei közül sem a babát, sem a körülötte elvégzendő teendőket. Ha ezt megtenné, halálra aggódná magát azon, hogy a nagyinál való tartózkodást túléli-e a gyerek. Vajon elég tiszta a lakás, a ruhácska; megfelelő az ebéd stb.? Az is megfordulhat a fejében, hogy ő nem jó anya, ha nem a gyerekkel tölt minden pillanatot. Lelkiismeretfurdalása van, ha néha-néha egy kis időt „ellop”tőle. Sokan panaszkodnak arra, hogy a férjük nem segít semmit.

Mit lát ebből a férfi?
Azt, hogy az ő édes kis felesége átváltozott egy sárkánnyá. Aki csak kritizálja, akivel már nincs se beszélgetés, se intimitás, se szex. A férfi már nem érzi, hogy fontos, szükség van rá és szerethető. A gyerekkel való foglalatosságokból is kirekesztették.

Mit tehet ez ellen a nő?
Meg kell tanulnia a többféle női szerepet ötvözni, ami nehéz, de nem lehetetlen! Figyelnie kell a megérzésekre. Az ösztönöket működtetnie kell a kapcsolaton belül és a gyerekneveléssel kapcsolatosan is. A családon belüli munka- és szerepmegosztásban élje meg pozitívan a nőiségét, ehhez persze kell, hogy segítse a társa.

Tudatosítsa, hogy azért, mert valaki anya, még van igénye a felnőtt társaságra. Ez normális érzés, ettől egyáltalán nem rossz ember.

Muszáj arra is figyelni, hogy az intimitás – csókok, simogatások, kedves gesztusok, figyelmességek a másik irányában – megmaradjon. Legyen egy-kéthetente pár óra, amit kettesben, házon kívül tölt a férfi és a nő. Ami még nagyon lényeges, az a megfelelő kommunikáció elsajátítása.
Fejezze ki az igényeit, a kéréseit a másik felé! Fogadja el, ha a másik fél másképp intézi a dolgokat. Attól az még lehet jó.Kedves Anyuka, ahhoz, hogy ne lestrapáltan, rosszkedvűen várja haza élete párját, fogadja el a felajánlott rokoni, baráti segítséget. Ossza meg partnerével gondolatait, nehézségeit, beszéljék át, hogy ki milyen feladatokat végezzen el.
Egy kedves kérésre a férfi nem fog elutasítóan reagálni. Ha érezteti vele, hogy szereti őt, és rá is szükség van otthon, nem fog kibúvókat keresni.

A harmonikus kapcsolat megőrzése érdekében muszáj közös programokat tervezni, minőségi beszélgetéseket folytatni. Ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében az ember lánya, saját magára is kell időtszakítania, amikor azt csinál, amit csak szeretne (például barátnőzés, torna,séta, olvasás, bármi, ami feltölti).

Lehet mondani, hogy ilyenekre nincs idő, de mint tudjuk, arra van ideje az embernek, amire tényleg akarja. Persze kifogásokat a legkönnyebb keresni. Változtatni nehéz, energiát, odafigyelést és időt igényel, de érdemes.

Vajda Júlia
szexológus,
a Szexológiai Tudományos Társaság tagja
vajdatherapia@gmail.com