Az ideális mellszívó

Akkor, ha igény szerint szoptatsz, abban az esetben is előfordulhat, hogy fejned kell. Ilyen helyzet, ha babád koraszülött vagy beteg. Valami miatt nem tudtok együtt lenni a picivel. El akarod tenni a tejed hűtőbe vagy mélyhűtőbe, illetve, ha vissza kell menned dolgozni, a szoptatási időszak alatt. Cikkünk a Bébik, Kicsik és Nagyok magazinban jelent meg.

Akkor, ha mellszívó vásárlása mellett döntesz, fontos, hogy már a baba születése előtt tájékozódj a lehetőségekről.
Ezekre figyelj, ha mellszívót választasz:
– Legyen olyan működési fázisa is, amely kis erejű, gyors szívásokkal beindítja a tejleadó reflexet.
– A fejő/ürítő fázis is hatékony, állítható szíváserősségű legyen.
– Akkor, ha melled a várandós időszak vége felé 90C méret nagyságú, vagy azt meghaladó, szükséged lehet nagyobb szívótölcsérre a mellszívódhoz. Nézz utána, hogy tudsz-e elfogadható áron nagyobb méretű tölcsért vásárolni hozzá.
– Abban az esetben, ha úgy tapasztalod, hogy mellbimbód nagyobb, mint az átlag, akkor is nagyobb szívótölcsérre lesz szükséged, mert annak nagyobb a bimbócsatornája is. Egyik melled sokkal nagyobb lehet, mint a másik, ilyenkor is fontold meg a szívótölcsér-vásárlást. Mellbimbód a fejés közben a kicsi szívófej bimbócsatornájához érhet, és az kidörzsölheti.
– A szívótölcsér semmiképp ne legyen kemény anyagú, mert akkor nem fekszik fel a melledre, és még„levegővételedtől”is, de minden apró mozdulattól megszűnhet a vákuum.
– Legyen a márkának olyan forgalmazója, aki biztosítja az alkatrész-utánpótlást. Minden mellszívóban van kis szelep, ami elengedhetetlen a vákuum képzéséhez. Ezek az alkatrészek sérülékenyek, és ráadásul kicsi méretük miatt könnyen el is veszhetnek, de egyéb
alkatrész cseréjére is szükséged lehet!

Fejés anyatejes zacskóba

Időt takaríthatsz meg azzal is, ha olyan mellszívót választasz, amelyhez anyatejes zacskót tudsz közvetlenül csatlakoztatni, mert ilyenkor azonnal a zacskóba folyik a tejed. Ez különösen hasznos, ha koraszülött a babád, mert, biztonságosan be tudjátok benne vinni babátoknak a kórházba a kincset érő anyatejet úgy, hogy egyetlen csepp sem vész kárba. Használata kényelmes is, mert nem kell bajlódnod az átöntögetéssel.
A Lansinoh 2 fázisú professzionális elektromos mellszívói minden, a La Leche Liga által támasztott feltételnek messzemenően megfelelnek.
– Különlegesen kényelmes, puha szilikon- vagy gumiperemmel készült szívófejük jó záródást, haté-
kony szívást biztosít a mellbimbó kíméletével.
– Stimuláló és fejőfázisuk is van, melyek között egyszerűen válthatsz.
– Stimuláló fázisuk kíméletesen beindítja a tejleadó reflexet.
– Fejő fázisuk maximális tejleadást biztosít, kisebb szíváserősséggel is.
– 5 vagy 6 szíváserősségük van az elektromos mellszívóknak mindkét fázisban, a személyre szabott beállításhoz.
– Gyógyászati segédeszköz besorolásúak.

Az új Lansinoh 2 fázisú kompakt elektromos mellszívó egyedülálló tulajdonságai:
– Halkan és rezonálás nélkül dolgozik, így nem ébreszti fel még a babádat sem.
– Bárhová elmehettek otthonról, mert elektromos áram és elem nélkül is tudsz vele diszkréten fejni, akár annak a power banknak a használatával, amelyet a telefonod vagy a tableted töltésére is használsz.
Soha ne feledd, hogy a tudatos vásárlásnál is sokkal fontosabb az, hogy elhatározd, szoptatni szeretnéd picidet, és ebben a párod is támogasson.
Csetneki Julianna
szülész, szakértő