Az olajfa évezredek óta az élet szimbóluma, olaja a gyógyászatban és a szépségápolásban napjainkban is előkelő helyet foglal el. Ez utóbbi téren az olívaolaj sokrétű, jótékony hatásai közé tartozik, hogy hidratálja, puhává, rugalmassá teszi a  bőrt, táplálja a hajat. Ezért jól tesszük, ha az olívás készítményeket rendszeresen beiktatjuk napi,„szépészeti rituálénkba”. Néhány információ és hasznos tanács hozzá.

Az olajfa a Fölközi tenger keleti medencéjéből származik, de később elterjedt Délkelet-Európában és Ázsia nyugati részén is. Ma leginkább a Mediterrán-medence országaiban termesztik. Az olívaolaj gazdag telítetlen zsírsavakban, könnyen beivódik a bőrbe. Így eljut az arc és a test bőrének mélyebb rétegeibe, de a bőrfelületen is hatásos, a bőr védelmét jelentő hidrolipid filmréteg regenerálása útján. Emiatt a kozmetikai készítmények gyakori összetevője. Magas A- és E-vitamin, valamint antioxidáns polifenol tartalma miatt szembeszáll a szervezet számára káros szabadgyökökkel, gyulladáscsökkentő és bőröregedést gátló hatású. Az olajbogyómag-szemcséket tartalmazó bőrradír pedig kíméletesen hámlasztja a bőrt. Így ma már az olajfa minden részét felhasználják a kozmetikában.

A bőr- és hajápolás szempontjából az olívaolaj igazi kincs, lehetővé teszi a lágy, hidratált bőr és az egészséges, ragyogó haj megőrzését.


A test bőrének oltalmazója
Számos testápoló készítmény tartalmaz olívaolajat, ami puhává, bársonyossá teszi a test nem kellően hidratált bőrfelületeit is. A kisebb szépséghibákra és bőrirritációkra is gyógyírt jelenthet. A nagyon kiszáradt, olykor felrepedezett bőr helyreállítására az olívaolaj tartalmú krémes masszázs bizonyul hatékonynak az érzékeny területeken. Ezeknek a testápolóknak reggeli és esti használata ajánlott. Amellett egy olívaolajos borogatás, meleg törülközővel letakarva és 20 percig a bőrön hagyva segít kisimítani, regenerálni a kissé „gyűrött” bőrrel rendelkező dekoltázst.

Ami a kézápolást illeti, a száraz kézbőrnek szinte megváltást jelenthet egy langyos, olajos fürdő. Hasonlóképpen javítja az ilyen áztatás a törékeny, gyenge körmöket is. Jót tesz még, ha az olívaolaj tartalmú készítményt bemasszírozzuk a körmökbe és a körömágyba (legalább hetente egyszer), javítva az ujjvégek bőrét is.

A fotók illusztrációk: pixabay.com, unsplash.com

Az arcbőr és a haj „karbantartója”
Arcbőrünk állapotának javítására, szépítésére mi magunk is készíthetünk olívaolaj tartalmú arcpakolást, vagy megvásárolhatunk jótékony hatású, kész maszkokat, melyek általában nem csak olívaolajat tartalmaznak. Otthoni készítéskor adhatunk egy kiskanál olajhoz pld. ugyanannyi mézet és tojássárgáját. Összekeverés után hagyjuk a pakolást az arcon kb. negyedóráig, majd langyos vízzel öblítsük le.

A közelmúltban készült tanulmányok rámutatnak az olajfalevél-kivonatoknak az olívaolajnál is erősebb antioxidáns hatására, a benne koncentráltan megtalálható oleuropein nevű hatóanyagnak köszönhetően. Emiatt ezek a kivonatok még fokozottabban védik a bőrt a mindennapi, külső agresszió káros hatásaitól (időjárás, légszennyezettség stb.).

Az olívaolaj a hajjal is csodákat művelhet – főként amiatt, hogy élettelivé teszi. Száraz hajkoronán az olívaolajos pakolásokat (keverve pld. ricinus-, szezámmag- vagy más növényi olajjal)  egész éjjel rajtahagyhatjuk.

Emellett a töredezett hajvégekre az olívaolajat magában is felvihetjük. Általában néhány csepp belőle a sérült hajvégekbe simítva lággyá, rugalmassá és fényessé teszi a hajszálakat, helyreállítja a szálkásságot. Szükség esetén  a kezeléseket napi rendszerességgel is ismételhetjük.

Forrás: Galenus