Vigyázat! Támadnak a pollenek

Tüsszög, folyik az orra és könnyezik a szeme? Majdnem minden 5. embernek ismerősek lehetnek szezonálisan ezek a tünetek Magyarországon. Az ÁNTSZ 2011-es jelentései szerint már februárban megjelentek az első pollenek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki szervezetünkben.

Mi is a pollenallergia?

Az immunrendszer egy túlzott reakciója, amikor a pollenek belégzés útján (inhalatív allergia) jutnak be a szervezetbe. A leginkább allergizáló növényfajok azok, amelyeket a szél poroz be, ezáltal nagy tömegben juttatják a levegőbe a polleneket. A tavaszi meleg és szeles idő akár több száz kilométerre is elrepíti ezeket a polleneket.

 

Minden 5. ember szenved tőle

A pollenallergia helyzete egyre súlyosabb hazánkban, becslések szerint körülbelül kétmillió ember szenved tőle, tehát minden 5. ember. A pollenallergia egyáltalán nem válogat, ugyanolyan mértékben hat a gyermekekre és a felnőttekre is, bár az Allergia Ambulancia tapasztalatai szerint a fiatal felnőttek körében fordul elő a leggyakrabban.

 

 

Asztma

A pollenek komoly légúti panaszokat produkálhatnak, egyik veszélyes formája az asztma. A legjellemzőbb tünetek közé soroljuk az orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, torokkaparást, nehézlégzést, valamint a szénanáthát és az asztmát.

Az ÁNTSZ pollen naptárából kiderül, hogy áprilisban a leggyakoribb allergének közt említhetjük:

  • a mogyoró,
  • az éger,
  • a nyár,
  • a nyír,
  • a fűz,
  • a tölgy,
  • a platán é
  • és az útifű pollenjeit.

 

A legveszélyesebb allergizáló gyomnövény

 

A legveszélyesebb allergizáló gyomnövény a parlagfű (Ambrosia elatior), amely becslések szerint Magyarországon mintegy ötmillió hektáron terül el, ebből közel 700 ezer súlyosan fertőzöttnek számít. Ezzel hazánk a legrosszabb helyen áll Európában. Az Allergia Ambulancia becslései szerint az allergiások körülbelül 54%-a parlagfűre érzékeny. Tünetei az enyhe fokozattól a súlyosig változhatnak, elsősorban az allergiás rohamok hossza különbözeti meg őket, amelyből adódóan a tünetek súlyossága is fokozódik.

A megfelelő kezelése érdekében, a tünetek megelőzéséhez vagy enyhítéséhez szükség van allergiavizsgálatra, hogy tisztában legyünk azzal, melyek azok az allergének, amelyekre érzékenyen reagál szervezetünk. Az Allergia Ambulancia tapasztalatai azt mutatják, hogy elsősorban a fiatalok jelentkeznek allergia vizsgálatra, míg az idősebbek elhanyagolják. Napjainkban már lehetőségünk van arra is, hogy egyetlen vérvizsgálattal, mindössze egy cső levételével megtudjuk, milyen inhalatív allergiában szenvedünk. Allergia Ambulancia(BSD)