Családi kiruccanás: színes szabadtéri programok az indián nyárra

Az ősz már kopogtat az ajtónkon, itt-ott sárgulnak a levelek a fákon, és a nagy hőség is lassan véget ért. De azért kár volna szabadnapjainkon bent a lakásban gubbasztanunk! A gyerkőcök hétköznap úgyis az iskolapadot nyomják már, így jobb is, ha otthon nem a tévé előtt ücsörögnek, vagy épp a telefonjukat nyomkodják. Használjuk ki a hétvégéken a jó időt, és szervezzünk jó előre szabadtéri családi programokat!  Írásunk ehhez ad most pár hasznos tippet…

Vissza a természetbe

Kereshetünk egy közeli erdőt, hiszen hazánk rengeteg csodás turistaútvonalat rejt, és a kirándulások mindig emlékezetes kalandok. Ha valamelyik hegy tetejét választjuk célpontnak, akkor biztosan akad olyan kilátó is, ahonnan belátható az őszi színekben pompázó táj és a környék. Pár dolgot azért érdemes a hátizsákunkba rejtenünk, mielőtt nekivágunk az útnak. Fontos, hogy térkép és iránytű mindig legyen nálunk, mert bár okostelefon lapulhat a zsebünkben, de a térerővel akadhatnak gondok az erdő mélyén. Szendvicseket és egy kis nassolnivalót is vigyünk, ha ránk törne az éhség, és egy zacskót is helyezzünk el a táskánkban a szemétnek, hogy megóvjuk, ne pedig szennyezzük környezetünket. Mindenképp gondoskodjunk elegendő folyadékról is, amit tölthetünk praktikusan kulacsokba. Készüljünk fel arra is, hogy a kullancsok ilyenkor is támadnak, így ne feledjük otthon a kullancsriasztót sem. Öltözzünk fel rétegesen, illetve szerezzünk be kényelmes lábbelit és egy esőkabátot,  mert az őszi időjárás bizony szeszélyes lehet.
Tóparti parti

Ha inkább víz mellett élveznénk a kora őszi napokat, akkor egy tó partján is remekül eltölthetjük az időt.  Előkerülhet a szekrény mélyéről apa horgászfelszerelése, és akár a gyerekekkel közösen is kifoghatjuk a vacsora fő hozzávalóját, ha számukra is szerzünk be egy-egy botot. Persze előfordulhat, hogy a gyerkőcöket nem köti le hosszú órákra a kapásjelző fürkészése. Ez esetben a közeli tisztáson sárkányt is eregethetünk. Sokan nem tudják, hogy erre az időtöltésre a legalkalmasabb időszak az ősz, mivel ekkor legideálisabb a szél. Kezdőként választhatunk olcsóbb modellt, de ha belejöttünk, akkor rengeteg trükköt megtanulhatunk, mi több, sárkánycsatákat is vívhatunk.  Tévhit, hogy ez csak a gyerekek sportja, a felnőttek számára is ugyanúgy szórakoztató időtöltés lehet. A családi program méltó zárása lehet egy hamisítatlan piknik a természet lágy ölén: készüljünk pokróccal és piknikes kosárral, valamint otthonról hozott finomságokkal. Arra is érdemes gondolni, hogy ez esetben a fák árnyéka nem véd minket, és egy pillanat alatt leéghetünk, így naptejet is tegyünk a csomagba.
Pattanjunk nyeregbe!

Ha az állatok iránti szeretetünk a legerősebb szempont a programválasztás során, és az állatkertnek már minden szegletét ismerjük, akkor pár óra lovaglás lehet az ideális program. Sokakban az a kép él, hogy ez egy roppant költséges sport. Pedig érdemes tájékozódni a környékbeli lovardáknál: kellemes meglepetés érhet bennünket! Ráadásul a lovaglás rengeteg izmot megmozgat, hatalmas élményt jelent – minden szempontból remek kikapcsolódás. Ha korábban nem pattantunk lóra, akár egy csoportos oktatáson is elsajátíthatja a család a lovassport alapjait. Még az is előfordulhat, hogy gyermekünk épp ebbe a mozgásformába szeret bele egy életre. Amellett, hogy tökéletes stresszlevezető, javítja a testtartást, és fejleszti az álló- és a koordinációs képességet. A lovaglást terápiás célokra is használják, így különösen ajánlott, ha gyermekünk a sok-sok iskolai kötelezettség hatására stresszessé, szorongóvá válik. Ha az első lovaglóórára még a komplett felszerelés beszerzését mellőznénk, a fejvédő használatát akkor sem szabad mellőzni, így védve magunkat az esetleges sérüléstől. Később, ha már letettük voksunkat a lovaglás mellett, gerincvédőt is vásárolhatunk, ami nagyobb biztonságérzetet és védelmet nyújt. A biztonságot szem előtt tartva a lábszárvédő viselése is javasolt, illetve lovaglócsizmát, nadrágot és kabátot is választhatunk magunknak. Ha mindenből újat veszünk, nyilván ez komoly beruházást jelenthet, de használtan sokkal jutányosabb áron juthatunk hozzá a szükséges felszerelésekhez.
 
[Forrás: Vatera]