Minden harmadik kismamát kínozza az RLS!

Fotó: gettyimages.com

A nyugtalanláb-szindróma sajnos sok ember számára jól ismert probléma, annak pedig, aki kismama lesz, közel 30%-os esélye van arra, hogy megtapasztalja a kellemetlen tünetegyüttest. Hogy mit lehet tenni az RLS ellen, Ratkó Tünde szülésznő tájékoztatja olvasóinkat.


Nyugtalanláb-szindróma

Az RLS betűszóval illetett probléma igencsak kellemetlen, és sajnos sok kismamát érint. RLS esetén a kismamák égő, bizsergő érzést tapasztalnak, mely a tünetek kompenzálására való törekvésképp erős láb-, esetleg kar-, kéz-, combmozgatási késztetéssel párosul. Amikor a kismama megmozgatja a végtagjait, a tünetek enyhülnek, de a kellemetlen érzés a mozgatás megszüntetése után szinte azonnal visszatér. Az RLS pontos oka egyelőre ismeretlen, így sajnos kezelni sem olyan egyszerű. A betegség nem csak a kismamákat érintheti, és ha az ember éppen nem várandós, akkor gyógyszeres kezelést is kaphat, ám ezeknek a szereknek a többségét terhesség alatt nem szabad szedni.

Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a helyzeten ront a koffein, illetve egyes allergiagyógyszerek is problémát okozhatnak. A legtöbb esetben nyugalmi állapotban jelentkezik a gond, főképp elalvás előtt, illetve hosszabb ülés után, és sajnos képes igen tartósan fennállni. Ami jó hír, hogy a terhességgel jelentkező RLS időszakos jelenség. Kismamák esetében az RLS a 7.-8. hónap környékén a legsúlyosabb, de a betegség a szülés után várhatóan egy hónapon belül elmúlik.

Mit tehetek ellene?

Hogy pontosan mi váltja ki az RLS-t nem tudni, de az elméletek szerint a vas-, a folsav-, vagy éppen a magnéziumhiány is kiválthatja, illetve okolják miatta a megváltozott keringést és a hormonális változásokat is. Vagyis egyes elméletek szerint a terhesség egyik bosszantó velejárója lehet, míg mások szerint megfelelő táplálkozással kivédhető. Ez utóbbi esetében azonban meg kell jegyeznünk, hogy napjainkban az élelmiszerek beltartalma nem mindig kielégítő, így a szervezet a terhesség alatt kismamavitaminnal is érdemes támogatni – többek között ezért is ajánlja számos szakember a várandósok esetében a speciális vitaminkészítmények egész terhességen át tartó rendszeres fogyasztását.

Amennyiben ilyen vitaminok fogyasztása mellett  dönt a kismama, jó, ha szerves kötésű anyagokat (-citrát, -glükonát) tartalmazó készítmény mellett dönt, mivel ezeknél a hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet, mint a más típusú készítmények esetén. Egyes esetekben a vitaminok mellett a tonik is jó megoldás lehet –  a benne található kinin miatt. Ez azonban akár gondot is okozhat, így fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét.

Testmozgás?

Igen, igen, és még egyszer igen! Ha csak a kismamát nem tiltotta el az orvosa a rendszeres testmozgástól, az egyébként is kifejezetten ajánlott, az RLS ellen pedig hatásos ellenszer is lehet. Természetesen a sportnak igazodnia kell a terhességhez. Kifejezetten ajánlott a jóga és a séta, melyek a vitaminok fogyasztásával kiegészítve a kellemetlen tüneteken is segíthetnek.

A mozgás mellett hatásos lehet még a hideg- és meleghatás. A fürdő is jó megoldás lenne, de az a kismamáknak nem ajánlott, így inkább a borogatás jelenthet megoldást. Míg egyeseknél a hideg, másoknak éppen a meleg enyhíti a tüneteket –  ezt ki kell tapasztalni. A fagyasztott borsóval történő borogatás vagy a forró vizes palack enyhülést hozhat a tünetek fennállása esetén.

Mivel az RLS a legtöbbször lefekvés után jelentkezik, megoldás lehet az is, ha csak akkor fekszünk le, amikor már tényleg aludni is fogunk, és nem olvasunk vagy tévézünk még az ágyból: ugyanis az RLS csak ébren jelenthet gondot, de éjjel, alvás során nem jelentkezik.

[Forrás: ratkotunde.hu ]