Készülődjünk az ovira!

Arról, hogy pontosan mire lesz szükségünk ősztől az óvodában, az első szülői értekezleten az óvónők adnak részletes felvilágosítást. A pontos lista óvodánként változik, erről a beiratkozás során vagy az azt követő szülői értekezleten kaphatunk tájékoztatást. Van azonban jó pár dolog, amelyet már a nyár folyamán érdemes beszereznünk. Cikkünkben Licsár Szilvia pedagógus néhány általános érvényű, hasznos tanácsot oszt meg a szülőkkel.

Mekkora legyen az ovizsák?

A legtöbben elsőként az ovizsákot vásárolják meg. Több színben, mintával és méretben kapható, külső zsebbel vagy anélkül. Ahhoz, hogy gyermekünk igazán praktikusan tudja majd használni, jó, ha ismerjük a szekrény paramétereit, ahová az ovizsák kerülni fog. Ha a szekrényen külön polc is van, akkor elég lehet kisebb ovizsák is, mert nem kell minden ruhát benne tartanunk. Létezik nyitott és cipzáros kivitel is, külső zsebbel vagy anélkül. Fontos, hogy mielőtt kiválasztanánk a megfelelő darabot, tájékozódjunk az óvodai szekrény méretéről! Némely szekrényben csak a gyermek méretű vállfák férnek el, a felnőtt méretűek nem – ezeket mindenképp érdemes lemérni még a vásárlás előtt.
Váltó-, benti, kinti ruha rendszerezve

A nyár folyamán apránként érdemes az óvodai váltóruhákat is beszerezni. Pólóra, rövid nadrágra és melegítőre egészen biztosan szükség lesz, ezekből egyszerre több darabot is célszerű az óvodában tartani, hiszen elég csak egy balul sikerült kézmosás, és máris nedves lesz a póló, nadrág. Arra azonban majd ügyeljünk, hogy a váltóruhákat a zsákban tartsuk, de legalábbis jól elkülönítve a kinti váltóruhától és a hazamenős ruhától. Beszéljük meg gyerekünkkel, hogy például a polcon lévőt kell felvenni, ha kimennek, a zsákban lévő pedig a csere. Az óvodai élet nagyobb önállóságot követel már kiscsoporttól kezdve a gyerekektől, amennyire tudjuk, könnyítsük ezt meg nekik.
Óvodai jelek – csak egyszerűen

Óvodától is függ, hogy a gyerekek mikor kapják meg az ovis jelüket, vagy mikor választhatjuk ki. Van, ahol már a beiratkozásnál kiderül, vagy a kisebb gyermek nagyobb testvér után „örökli” a jelet, de van, hogy csak az első szülőin tudunk egyeztetni a jelválasztásról. Ha megvan az ovis jel, akkor következő feladat, hogy a fogmosópohártól kezdve az ovizsákon át az ágyneműig, kéztörlőig minden óvodába kerülő holmira varrjuk, rajzoljuk vagy ragasszuk rá a jeleket. Ennek egyrészt praktikus oka is van – a gyermek könnyebben tájékozódik , de más szempontból is fontos: segíti, hogy megszokja a jelét, a jellel szinte teljesen azonosul. A kézimunka iránt nem lelkesedő szülők számára is tökéletes eredményt garantál a vasalható vagy készen vásárolható ovis jel. Ha a vásárlás során jelezzük, néhány üzletben vállalják a felvarrást is, így mi már a jellel ellátott kéztörlőt, ágyneműt és ovizsákot kapjuk kézhez. A fogkefére, fogmosópohárra pedig matrica formájában is megvásárolhatjuk az ovis jelet.
Jeleket a ruhákba is!

A ruháknál további bonyodalmat okozhat, hogy nagyon könnyen elkeverednek. A gyerekek egy nap többször is átöltöznek – amikor az óvodába érnek, amikor kimennek az udvarra, majd bejönnek, alvásnál pizsamába, majd vissza… Higgyük el, hogy komoly feladat egy háromévesnek minden alkalommal a saját ruháit megtalálnia és felvennie. Ráadásul a kicsik az óvodakezdésre rendszerint több új ruhát is kapnak, akár többen is egyformát – így sok esetben tényleg fejtörést okoz az öltözködés. Ebben jelenthet nagy könnyebbséget, ha textilfilccel a gyerek összes óvodában viselt ruhájába – az alsóneműtől a pizsamán át a pólókig, nadrágokig – belerajzoljuk az óvodai jelét.
Ovis hátizsák
Szintén a nyár folyamán beszerezhetjük a mindennapokban jól használható – például az alvós állat vagy váltóruha szállítására is használható – ovis hátizsákot, amire szükség lehet egy-egy ovis kirándulás alkalmával is. Ha a családban van nagyobb, iskolás testvér, akkor a kisebbek is örülnek, ha az iskolatáskához hasonlóan ők is kapnak valami nagyfiús-nagylányos, pakolható hátitáskát. Itt arra érdemes figyelni, hogy jó minőségű, strapabíró darabot válasszunk, erős cipzárral, és persze gyermekünk számára kedves mintával.
[Forrás: Játékliget]