Nagy dilemma a nők számára, hogy mikor is jelentsék be a munkahelyükön, hogy várandósak. Várjanak az első trimeszter végéig? Vagy az túl hosszú idő? Esetleg már a legelső pillanatban szóljanak?  És mi történik, ha mégsem marad meg a terhesség?

Amikor a nő számára kiderül a várandósság ténye, a határtalan öröm mellett rögtön gyülekezni kezdenek a fekete felhők is. Mit fog szólni a főnököm? Mi lesz, ha kirúgnak? Mikor mondjam el a munkahelyemen? Ezek a kérdések meglepően nagy stresszel járnak, ami pedig kifejezetten ártalmas lehet a babára, és nem csak a terhesség elején!

A stressz vetélést is okozhat
Fontos tisztázni, hogy tervezett baba esetén a nők hajlamosabbak a baba érdekeit szem előtt tartani, míg amikor csak „becsúszik” a kicsi, akkor a tudatos felkészülést kisebb pánik előzi meg. A baba számára a stressz nagyon rossz, mivel hatalmas energiát visz el a szervezettől. A stressz sajnos kiválthat vetélést vagy koraszülést is, illetve az immunrendszer működésére is hatást gyakorol, fokozva számos betegség, nem utolsó sorban  az úgynevezett felszálló fertőzések  kialakulásának valószínűségét, amik a vetélések és koraszülések több mint 50% -áért felelősek!

A stresszt kikerülni pedig szinte lehetetlen abban az esetben, ha a kismama ugyanolyan tevékeny életet él a várandósság ideje alatt, mint azt megelőzően. A mindennapi feladatok, a munkahelyi követelmények nem változnak, nem alkalmazkodnak a terhesség igényeihez.  Pedig a terhesség megváltozott állapotot jelent, nem véletlen nevezik „másállapot”-nak. 

Mint a ratkotunde.hu írja,  ahhoz, hogy a stressz negatív befolyását mégis kompenzálni lehessen, erőteljes figyelmet kell fordítani többek közt a tápanyagbevitelre is.  Az egészséges táplálkozáson és a lehetőség szerinti legtöbb pihenésen túl a terhesség alatt segítséget jelenthet a várandósvitaminok fogyasztása is.

Azt, hogy az első trimiszterben a fokozott folsavbevitel kiemelten fontos a magzat egészséges fejlődése érdekében, szerencsére egyre többen tudják,  azt azonban kevesebben, hogy a várandósvitaminok segíthetnek számos, a terhességben fellépő probléma megelőzésében, illetve a komplikációmentes terhességben egyaránt. Minél inkább alkalmazkodnak a vitaminkészítmények a különböző trimeszterek eltérő igényeihez, annál valószínűbb, hogy a terhességet könnyebben viselik a kismamák, és természetesen magzatuk. Jó, ha a kismamavitamin komplex, és szerves kémiai kötésű anyagokat tartalmaz, mivel így az anyagok hasznosulása lényegesen jobb.

Terhes nőnek nem lehet felmondani

Hogy a stressz szintjét minimalizáljuk, jó tudni, hogy a magyar törvények értelmében várandós nőnek nem lehet felmondani.  Sőt, ha várandósság ténye csak az elbocsátás után derül ki, azonban az elbocsátás pillanatában már fennállt, akkor az jogszerűtlen, és a kismamák jogorvoslatért fordulhatunk a megfelelő szervekhez.

Az úgynevezett felmondási védelem akkor is él, ha a terhesség még nem jött létre, de a pár lombikprogramban vesz részt. Igaz, ebben az esetben a program kezdetétől számított maximum 6 hónapig él a védelem, kivéve persze, ha a program sikeres, és a terhesség létrejön.

Fontos azonban azt is megjegyezni, hogy a törvényi védelem nem teljes körű, vagyis vannak olyan kivételes helyzetek, amikor a várandós nőt is el lehet bocsátani. Ilyen az olyan, azonnali hatályú felmondás, melyet súlyos kötelezettségszegés miatt indítanak – ez azonban igen ritka, hiszen a súlyos kötelezettségszegés tényét a munkáltatónak bizonyítania kell.

Vezető beosztású nők esetében a dolog kissé bonyolultabb, hiszen a felelősségük is lényegesen nagyobb.

Elmondjam? Ne mondjam?

Ezt a kérdést mindenkinek magának kell eldönteni.  A munkáltató mindenképpen jól jár, ha tud a terhességről, hiszen így fel tud készülni arra, hogy a kismama valamennyi időre mindenképpen kiesik a munkából, illetve, a kismamának is fontos, hogy a terhességet nyugodtan, boldogan viselje – ebben pedig a titkolózás nem mindig segít.  A legtöbben általában addig várnak a bejelentéssel, amíg biztos nem lesz a terhesség. Ez rendszerint a 12. hét környéke, mivel előtte a vetélés kockázata még igen magas. Bizonyos esetekben viszont már az egészen korai terhességet is tanácsos bejelenteni –  például veszélyes anyagok között végzett munka, vagy jelentős fizikai terheléssel járó munkakör esetén. 
[Forrás: ratkotunde.hu]