Terhesség és PCOS – nem szerencsés

A PCOS rengeteg nő életét keseríti meg, és teszi szinte lehetetlenné számukra a családalapítást. A betegséggel kapcsolatban sok még a sötét folt, de egy új kutatás felfedett néhány új aspektust, melyet a PCOS megértéséhez mindenképpen ismerni kell.

A PCO vagy PCOS, azaz a policisztás ovárium szindróma egy hormonális elcsúszás következménye. A petefészkekben a petesejt érése megtörténik, ám a tüszőrepedés elmarad, így az érett petesejt nem jut ki petefészekből, hanem ott ragad és cisztává alakul. Mivel a petesejt nem kezdi meg vándorlását a méh felé, így sajnos a családalapítás is lehetetlenné válhat. Előfordulhat azonban, hogy egy – egy petesejt – mivel a test rövid időre eléri a megfelelő hormonszintet – mégis képes kiszabadulni , és akár a terhesség is létrejön. A PCOS megléte esetében a kezelése mellett a lombikprogram jöhet még számításba. Szerencsére ma már azt is tudjuk, hogy a szindróma nem csak kezelhető, hanem vissza is fordítható – mondta el a ratkotunde.hu-nak dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász szakorvos.


A PCOS elleni harcban hatalmas szerepe van az endokrinológus és a nőgyógyász szakembernek, valamint a test optimális működésének – hangsúlyozta Dr. Angyal Géza. Mivel a betegséget a nemi hormonok egyensúlyának váltja ki, a hormonháztartás helyrebillentése a feladat. Az orvosi segítség mellett ezt azzal érhetjük el, ha a test számára szükséges tápanyagokat a megfelelő formában juttatjuk be a szervezetbe.

Alapesetben ez a táplálkozással történne, ma már azonban az ételek beltartalma messze nem olyan, mint 50 éve, ráadásul rengeteg tartósítószert, finomított élelmiszert és félkész terméket fogyasztunk, melyek nem igazán tesznek jót nekünk. A szakemberek ennek megfelelően sokszor valamilyen – lehetőleg megfelelő tagoltságú, komplex ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat szerves kötési formában tartalmazó – várandósvitamin szedését javasolják.

Kezeltetni kell

A betegség megléte tehát nem minden esetben zárja ki a terhesség létrejöttét. Egy új kutatás azonban rámutatott, hogy ez nem is olyan szerencsés dolog. Ugyanis a PCOS a magzatban is elváltozásokat okozhat.  A terhességben az Antimüller-hormon (AMH) szintje lecsökken, hiszen ezt a hormont az érésben lévő petesejtek termelik. A PCOS megléte esetében azonban az anyánál a hormon szintje a várandósság alatt is magas, és ez a kislánymagzatban is elváltozásokat generál: mivel adott számú petesejttel születünk,  a hormonális behatás rányomja bélyegét az egész életre.

A betegség kezelése tehát kiemelten fontos,  gyanúja esetén mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost, illetve gondoskodni kell a megfelelő tápanyag-ellátottságról is. Emellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgás fontosságáról sem. Az egészség megőrzésének ugyanis két alappillére a megfelelő tápanyag-ellátottság, illetve a mozgás. Ezek nélkül a test optimális működése sérül, így az olyan funkciók, mint a szaporodás, háttérbe szorulnak, lehetetlenné válnak – hangsúlyozta a szakember.

[Forrás: ratkotunde.hu]