A terhesség kilenc hónapját három szakaszra oszthatjuk. A három terhességi trimeszterben  más és más, olykor kellemetlen változások jelentkeznek, amelyekre minden esetben érdemes felkészülni. Egyes, élettanilag normálisnak mondható tünetek,  mint például a második és harmadik trimeszterre jellemző légszomj, kikerülhetetlenek, míg más esetekben a tünetképződés csökkenthető vagy elkerülhető.


Első trimeszter

Az első trimeszterben a mellfeszülés, az émelygés, a hangulatváltozás és a sűrű vizelés inger szinte mindegyik kismama mindennapjait megnehezíti. Az immunrendszer gyengül, így a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzéseke. A vérmennyiség növekedésével párhuzamosan fokozódik az izzadás, a kismama többet izzad, és többször pirul ki, mint addig.

Ezek közül kiemelendő probléma az immunrendszer gyengülése, mivel a vetélések és koraszülések közel feléért az úgynevezett felszálló fertőzések tehetőek felelőssé.
A várandósság kezdeti szakaszában, sőt, már azt megelőzően is szüksége van a szervezetnek többlet tápanyagra. Ez főleg azért jó, mert a megfelelően feltöltött tápanyagraktárakkal a kellemetlen tünetek jelentősen mérsékelhetőek, bár sajnos így is megmaradhatnak.

A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő pótlásának kiemelt szerepe van abban, hogy ellensúlyozza az immunrendszer visszafogott működését. A várandós vitaminok között éppen ezért nagyon fontos a megfelelő tagoltság mellett, hogy szerves formában- vagyis jól felszívódó vegyületként – tartalmazzanak cinket és rezet, hiszen mindkét anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes is. így a fertőzések kialakulása, és azok felszállóvá válása is jó eséllyel kikerülhető.

Második trimeszter
A rosszullétek lassan eltűnnek, és a pocak is elkezd gömbölyödni. Ezt a szakaszt szeretik leginkább a kismamák, hiszen ilyenkor még nem gond a mozgás, örömmel mutatják meg kerekedő pocakjukat, és sokan nagy örömmel veszik tudomásul telt kebleiket is.

Persze ez a szakasz sem fenékig habossüti. A méh növekedése a belső szervek átrendeződését is magával hozza, ami hasfájást is kiválthat.

Fotó: 123rf.com

Komolyabb gond, hogy a második trimeszter végére a mozgás is nehézkessé válhat, valamint jelentkezhet légszomj, fáradékonyság. Előbbi ellen nem igazán lehet tenni, lassítani kell a tempón. A fáradékonyság sokszor a vashiány velejárója. A szervezetben a nem megfelelően feltöltött tápanyagraktárak, vagy a kicsi és a mama magas igényei miatt könnyen alakulhat ki vashiány. Ez nem csak fáradékonysággal jár, hanem komoly hatással lehet a baba fejlődésére is.

A vas pótlása étkezéssel nehéz, főleg mert a húsokból szívódik fel a legjobban, és a kismamák kívánóssága igen ritkán terjed ki erre a területre. A vas pótlására is ideális a várandósvitamin, de ebben az esetben is fontos, hogy az szerves kötési formában (-citrát, -glükonát) legyen jelen.

Harmadik trimeszter
Igen, ekkorra más a pocak igencsak tekintélyes méretű, de még mindig nő. A baba is egyre nehezebb, mivel ez az időszak elsődlegesen a hízásról, a súlygyarapodásról szól, és nem csak a babáknak. A kismamák jelentős része a harmadik trimeszterben szedi fel azokat a plusz kilókat, amikre a várandósság szempontjából már egyáltalán nem lenne szükség. ennek egyik oka lehet a nem megfelelően megválasztott várandósvitamin.

Azok a készítmények, melyek nem veszik figyelembe a fejlődési szakaszokat, a harmadik trimeszterre is nagy mennyiségben adagolják a B6 vitamint, holott erre már nem lenne szükség. az előző két trimesztere alatta a megfelelő készítményből a szervezet képes annyit tárolni, ami már elég a harmadik trimeszterre is. hogy ez miért fontos? A B6 vitamin növeli az étvágyat, ezzel pedig közvetlenül is hozzájárulhat a nem kívánt súlygyarapodáshoz.

Fotó: pixabay.com

A vitaminok pótlása ebben az időszakban is kiemelten fontos. a folyamatos tápanyag adagolás most a bőr állapotán is meglátszik. Az extrém nyúlás sok esetben okoz striákat, amiket megfelelő krémekkel, és a szervezet tápanyagraktárainak feltöltésével jó eséllyel el tudunk kerülni. A vitaminkészítményeket az utolsó 3 hétben már ne szedjük, mert a bennük lévő magnézium gátolja a méhösszehúzódásokat, amikre ekkor már szükségünk van. ha baba születése után azonban érdemes folytatni a szedést, hiszen a tejtermelés ugyancsak hatalmas energiákat von el a szervezettől, amiket pótolni kell!

Forrás: ratkotunde.hu