Miért jó a babamasszázs?

Ázsiától Afrikáig, az anyák évszázadok óta masszírozzák csecsemőiket. A lágy mozdulatok a mama és a baba közti kapcsolat bensőséges perceit jelentik. Az ujjhegyek nyelvén ilyenkor fejeződik az érzés: “szeretlek”.
Indiában a masszírozást születésétől fogva alkalmazzák a babán, egészen addig, amíg megtanul járni. A jótékony hatású relaxációs állapot könnyebb elérése céljából a mamák gyermekeik reakcióira hagyatkoznak. Mozdulataik lágyak és ismétlődők. Afrikában erőteljesebbek és ritmikusabbak.
A könnyű érintéstől a kissé erőteljesebb “gyúrásig” a masszírozás többek közt az indiai és a svéd praktikákat, valamint a reflexológia elveit követi. Csak az 1970-es években “importálták” ezt a módszert Európába, és akkortól datálódik fokozatos elterjedése is.

Masszírozz, hogy ne legyen taruma a világba való kilépés

A masszírozásnak ennélfogva annyi változata létezik, ahány anya végzi azt a gyermekén. Masszírozni tehát a magunk módján és ritmusa szerint kell, de milyen eredményt érhetünk el vele? Többféle előnye lehet, ami érinti a baba jó közérzetét fizikailag és szellemileg egyaránt.
Születéskor a csecsemő, kibújva a “védett fészekből”, másfajta hőmérséklettel, fényviszonyokkal és külvilágnak a már nem tompított hangjaival szembesül. Továbbá elveszíti kapcsolatát az anya mozgásával, aki addig folyamatosan együtt mozgott vele. Ezért meg kell akadályozni, hogy ez az elválás és nagyfokú változás bármilyen szenvedést is hozzon neki. Az “ellenlépések” megtételét a lehető leghamarabb el kell kezdeni.
A masszírozással járó, megnyugtató fizikai kapcsolat azt fogja eredményezni, hogy a világba való kilépés lehetőleg kevés traumát fog okozni a baba számára.

A legjobb gyógyszer

A szakorvosok feltétlenül bátorítják a szülőket erre a mindennapi “szertartásra”, mert a gyermek ezáltal megismeri teste korlátait, és rájön arra is, hogy az jó érzések forrása is lehet. A masszírozás elsődleges “jótéteménye” mégis érzelmi jellegű: erősíti a ragaszkodás szálait. A masszírozás kapcsolattartást jelent, és elősegíti, hogy a baba felismerje: nincs egyedül.
A vérkeringés, az emésztőrendszer stimulálása pedig jót tesz a baba egészségének. A test zónái szerint más és más fajta jótékony hatás érhető el. A has masszírozása hasznos a bélműködésnek, enyhíti a kólika, a székrekedés és a szélképződés tüneteit. Emésztési problémákra a legjobb gyógyszer. Sőt, az izomfeszültség oldásával a mellkas-masszázs könnyíti a légzést. A relaxációs hatása erősíti az immunrendszert, mégpedig azáltal, hogy javítja a stressznek kitett test hormon-reakcióját. A vér- és nyirokkeringés élénkítése jobb oxigénellátást von maga után, ahogyan az idegrendszer stimulálása is elősegít a még kialakulatlan idegsejtek fejlődését.

Kevesebb feszültség, több rugalmasság

A masszázs javítja a mozgás-koordinációt és rugalmasabbá teszi a testet. Egyfelől segíti az újszülöttet saját teste felfedezésében, másfelől hozzájárul intelligenciája, valamint lelki eredetű és mozgásban kifejezésre jutó megnyilvánulásai fejlődéséhez. Mivel ezalatt lekötik a figyelmét, a masszázst végző mama gyermeke koncentrációs képességét is fejleszti. Mivel az izmok ilyenkor elernyednek, egyúttal könnyebben fog menni, és pihentetőbb lesz az alvás.
A masszírozás a szülő számára is kiváló módja gyermeke és reakciói felfedezésének, így ebből is megtanulhatja, mit jelent szülőnek lenni. Egyfajta “cinkosság” alakul szülő és gyermek között. A mi világunkban, melyben az érintést stimulálják a legkevésbé a kisbabákkal való foglalkozáskor, ideje újraértékelni szokásainkat, miközben nem szabad megfeledkezni a szeretetteljes érintés és “érintettség” jelentőségéről. A csecsemő megérintése az egyik legjobb módja a bensőséges kapcsolat megteremtésének.

Tanácsok kezdőknek

A kisgyermek masszírozása nem az ő számára, hanem vele együtt történik. Figyelje hát állandóan a baba reakcióit annak érdekében, hogy ezek a napi gyakorlatok a jótékony ellazulása percei legyenek.
A masszázs már születéstől fogva végezhető, még akkor is, ha koraszülött a gyermek. Először persze több simogatásra, cirógatásra van szüksége, mint igazi masszírozásra. Az első hónap végére az érintésekből igazi “fogások” lesznek. Szabályozott mozdulatokat kell végezni legalább a negyedik hónapig, amikor is a gyermek megtanul megfordulni, felülni.

  • Mennyi ideig tartson?

Kezdetben napi 10 perc elegendő, amely fokozatosan 20-30 percre növelhető.

  • Hol érdemes nekikezdeni?

Nyugodt, barátságos helyet kell biztosítani. A szoba hőmérséklete 25 C fok körül legyen. Figyeljen rá, hogy a fény ne érje közvetlenül a babát, és még kevésbé legyen erős. A mama üljön kinyújtott vagy behajlított lábakkal az ágyra úgy, hogy a hátát támassza a falnak egy párnával. A babát fektesse a térdére, de ügyeljen rá, hogy a pozíció mindkettőjüknek kényelmes legyen.

  • Mikor masszírozzunk?

A megfelelő idő mindig akkor jön el, amikor a babának szüksége van a nyugalomra és a bensőséges viszonyra. Ilyen a nap vége például, a fürdés és a lefekvés között, főként, ha a masszázs különösen elősegíti az elalvást. Figyeljen rá, hogy ne zavarja meg senki a masszírozás perceit. Bárhogyan is választja meg az időpontot, ügyeljen arra, hogy a baba ne legyen éhes, de ne is étkezés után érjék a masszírozó mozdulatok.

  • Milyen körülmények között ajánlott elkezdeni?

Annak érdekében, hogy a masszázs hatásos és pihentető legyen, a mamának elég nyugodtnak kell lennie ahhoz, hogy a bébijére koncentráljon: arra az örömre, hogy vele lehet. A kezének elegendő energiát és erőt kell átadnia. Hogy kellemesek legyenek a mozdulatok a baba számára, a mama keze nem lehet hideg, sem pedig hosszú körmökkel ellátott. A masszírozás végbemehet lágy zene mellett, de teljes csendben is. De amint a pozíció lehetővé teszi, a mama mindig nézzen a baba szemébe.

  • Hogyan haladjunk előre?

Először semmi “dörzsölés”: az egészen pici babáknál ez a “pillangó-masszázs” időszaka. A kéz könnyedén csússzon a baba bőrén, úgy, hogy pihentesse, kikapcsolja, ellazítsa. Az ujjheggyel végzett enyhe masszírozó mozdulatok lehetővé teszik az izmokkal való kapcsolat érzékelését. A teljes kézzel végzett, finom nyomás gyakorlása az izmok ellazítását célozza. A mama fokozatosan megtanulja, milyen nagyságú erőt, melyik izomra fejtsen ki. A kisbaba testének rejtettebb részeire csak ujjheggyel szabad nyomást gyakorolni.

  • Milyen sorrendben menjünk?

A masszázst a lábfejen és a lábszáron kell kezdeni, a hason folytatva (ott mindig az óramutató járásával megegyező irányban, a bélműködés megkönnyítése érdekében).
Azután következik a mellkas és a kar, befejezésül pedig az arcocska. A gyermek először feküdhet a hátán, majd a hasán (de a fordított kezdés sem baj). Kezdje könnyű mozdulatokkal, majd folytassa mélyebbekkel.
Végül kényeztesse a kicsit hosszú cirógatásokkal a nyakától a lábujjáig, hogy fenntartsa az ellazult állapotot. A masszázs végeztével csak 10 perc pihenés után vegye fel a babát.
Ha masszázs közben a csecsemő “tekereg” vagy sír, ne essen pánikba. Az első ilyen alkalom talán nehéz a számára, és előfordul, hogy nem szereti az arc, a lábfejek vagy a talp masszírozását, mert azokat születéskor valamilyen trauma érte, ezért fájdalmas emlékei vannak róla.

  • Mikor kerülendő amasszírozás?

Ha úgy tűnik, a kicsi le akarja rázni magáról a mozdulatokat, kapálódzik, folyamatosan sír, vagy elalszik közben. Ilyenkor ne folytassa a masszírozást. Kifejezetten ellenjavallt továbbá beteg, lázas, elfáradt gyermeknél, vagy ha sebészeti beavatkozást végeztek rajta, esetleg valamilyen bőrsérülése van.

  • Babaolaj használata ajánlatos

A jó közérzet fokozása és a mama keze által okozott esetleges feldörzsölődések elkerülése érdekében használjon babaolajat a kicsi testére.
Részesítse előnyben a természetes növényi olajokat. Ezek lehetővé teszik a baba-bőr hidratációjának fenntartását, miáltal növekedik a testhőmérséklet, ami relaxálja a gyermeket, és megvédi a megfázástól. Melegítse fel a tenyerében az olajat mielőtt használja.

A baba masszírozásának egy ajánlott változata

1. A babát fektesse a hasára. Kenje be babaolajjal vagy -krémmel. A tenyerével masszírozza a popsiját a hátán át a válláig, határozott, finom mozdulatokkal.
2. Amikor a baba a hátán vagy oldalt fekszik, kezdje masszírozni a karját, a felkartól az alkar felé. Azután haladjon fordított sorrendben. Végül nyomogassa meg a tenyerét, és finoman nyújtsa ki az ujjacskáit, egyiket a másik után.
3. Használja a hüvelykujját, és masszírozza meg a talpacskákat, középről kifelé haladva. Aztán körkörös mozdulatokkal nyomkodja meg kissé. Aztán óvatosan nyújtsa ki egyenként a kis lábujjakat. Végezetül lágyan masszírozza meg a boka környékét.
4. A hasat körkörös mozdulatokkal masszírozza, az óramutató járása szerinti irányban. Majd haladjon felfelé a mellkason, a vállak felé, ahol befejezheti a masszázst. Ha a babának jól esik, az arcocskán is végezhetők hasonló, de még lágyabb mozdulatok.

A pszichológus-gyermekgyógyász szakember véleménye:a masszírozás ideális 12 hónapos korig…

A legkisebbeknek való igazán. A csecsemőknél ugyanis a bőr az új környezettel való kapcsolatba lépésük egyik forrása, és annak megérintése lehetővé teszi a szülők számára, hogy gyermekükkel ily módon “kommunikáljanak”. Ahogyan nő a kisbaba, és fokozatosan fejlődnek ki érzékszervei, egyre bővülnek a vele való kapcsolattartás lehetőségei. Az érintés átadja helyét a beszédnek, a mozgásnak, a játéknak…
Emlékeztetni kell a szülőket arra, hogy amikor gyermekük idősebb lesz, ahhoz nekik is alkalmazkodniuk kell. 3-4 éves korban már nem lehet ugyanúgy masszírozni, mint a csecsemőket, és főleg nem azonos helyeken. Figyelembe kell majd venni a gyermek szemérmességét is…
Galenus