Barkácsolni menőbb, mint mobilozni – elindulnak a DEMO Wood gyerektáborok

Közös útra lép a Hello Wood csapata és a több mint 10 éve kreatív gyerektáborokat szervező DEMO Egyesület: kicsiknek szóló dizájn foglalkozásokat, kreatív napköziket tartanak az új, közös bázisukon, az óbudai Zichy-kastélyban. Első gyerekworkshopjukat május 19-én próbálhatják ki az érdeklődők, de ottalvós és napközis táboraikba is lehet már jelentkezni.

Barkácsolni, alkotni vágyó gyerekeket és szülőket várnak pünkösd hétvégéjén az első DEMO Wood foglalkozásra. A világhíres installációiról és a nemzetközi nyári egyeteméről is ismert Hello Wood mostantól szorosan együttműködik az különböző korú gyerekekre szabott, művészeti foglalkozásokat tartó DEMO Egyesület programjával. A két csapat összebútorozik, az óbudai Zichy-kastély kihasználatlanul álló északi szárnyába költöznek, és ezentúl az új bázisukon, több mint 100 négyetméteren szervezik meg hétvégi műhelymunkáikat és kreatív napközijüket az alkotókedvű 9-18 évesek számára. Az érdeklődők május 19-én már a kastélyban próbálhatják ki a DEMO Wood névre keresztelt program gyerekfoglalkozásait, a filmezéstől kezdve az építészeten, animációkészítésen, formatervezésen át egészen a fotózásig rengeteg izgalmas területtel és szakmával ismerkedhetnek meg az ifjú résztvevők.

A DEMO alkotói gyerektáborai évek óta nagyon népszerűek, az itt szerzett tapasztalatokat a fiatalok a felsőfokú tanulmányaik során is sok esetben kamatoztatni tudták. A szervezőknek ugyanakkor nem az egyetemi előmenetel elősegítése az elsődleges célja, hanem, hogy a kicsik a játékos workshopok, illetve a nyári táborok keretében közelebb kerüljenek a vizuális- és tárgyi kultúrához, megtapasztalják, hogyan válhat egy ötlet valósággá, megéljék az alkotás örömét. Ugyanilyen fontos cél emellett az is, hogy a gyerekek a nagy fúrás-faragás közben megfeledkezzenek egy kis időre a zsebükben ott lapuló képernyőről, „lejöjjenek a mobilozásról“, vagy legalábbis tanulják meg a telefonjukat másra, leginkább filmek, fotók létrehozására használni.  

A nyári táborokba és napközikbe már elindult a jelentkezés.

A DEMO gyerektáborai 2007 óta már bebizonyították, hogy ha alkotásról van szó, akkor a kor nem számít: a gyerekek magas színvonalon képesek elsajátítani a dizájn alapvető fortélyait. Kreatív játékokon és szakmai alapú workshopokon, alkotás közben fedezhették fel a saját tehetségüket, miközben a dizájn különböző területein tevékenykedő szakemberek közelebb hozták a tervezés, az építészet és az egyéb alkalmazott művészeti tevékenységek jelentőségét az új generációhoz.

Ezt a jó hagyományt a DEMO Wood is tovább viszi.

A Demo Wood leendő napközijében, táboraiban és a mostani május 19-i workshopján is mindenki az érdeklődésének megfelelően választhat az építész, formatervező, fotó, film, animáció, grafika, ékszer- és divattervezés foglalkozások közül. Tapasztalt, többek között a MOME-n, a Képzőművészeti Egyetemen és a BME-n végzett csapatvezetők – a gyerekekre szabottan, vicces formában – segítenek majd a kalapács, a léc, a csavarok, a festékek és ecsetek, valamint a különböző kamerák és fényképezőgépek közötti eligazodásban.

A gyerekek végül learathatják az alkotói munka kézzel fogható gyümölcsét is, ami lehet akár egy dizájnbútor, pavilon, stop-motion animációs kisfilm, egy látványos ékszer-, vagy divatbemutató. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyerekek több esetben is kamatoztatni tudták a táborokban megszerzett tudásukat, nemcsak határozottabbak, céltudatosabbak lettek, de a DEMO résztvevői közül több fiatal is később a MOME-ra vagy a Képzőművészeti Egyetemre nyert felvételt. Ez a tendencia vélhetően a DEMO Wood esetén is megmarad.

Hello az offline világban!

Nemcsak a májusi workshopon, de az összes program során a DEMO Wood szervezői nagy hangsúlyt fognak fektetni arra is, hogy a digitális korba beleszületett Z generációs gyerekeknek megmutassák: az okostelefonokon kívül – offline – is van élet. Az egészséges életmódot egyébként is magukénak valló foglalkozásvezetők – akik között egyetlen dohányzó csapattagot sem találunk –  a táborokban is garantáltan mindent el fognak követni annak érdekében, hogy a gyerekeket izgalmas csapatversenyekkel, kreatív feladatokkal, sok mozgással lefoglalják, eltereljék figyelmüket a mobilról, és megmutassák nekik a képernyőszegényebb napok pozitív velejáróit, úgymint a sikerélményt vagy a csapatmunka örömét. Mobiltelefont a gyerekek leginkább csak akkor fognak a táborokban használni, amikor a film – és képalkotó technikák megtanulásával elkészíthetik saját vizuális alkotásaikat.

A DEMO Wood törekvése azért is nagyon fontos, mert mérések szerint a mai tizenévesek minden nap órákat töltenek a képernyő előtt, a közösségi média felületeken.

A felnőttek sem maradnak ki a jóból: megtanulhatják a bútorfestés, az ételdizájn és az upcycling praktikáit.

Május 19-én nemcsak a gyerekek fantáziája szárnyalhat szabadon, mert a DEMO Wood workshopja mellett a Hello Wood és a szintén a Zichy-kastélyba költöző Technika nyitott műhely a felnőtteknek is kedveskedni akar. A kastély építészeti stílusának megfelelően barokk tematikus napot tartanak majd, amely a korszakhoz kapcsolódó dizájn programokat kínál nemcsak a fiataloknak, de minden olyan nagykorúnak is, aki szívesen megtanulná, hogyan lehet a lomjainkat újrahasznosítani, kárpitozni vagy netán barokk lakomát csapni.

Az év további DEMO Wood programjai

  • Nyáron napközis táborok a  Zichy-kastély északi szárnyában (Óbuda, Fő tér 1.): 2018. július 2-6. és július 9-13.
  • Gyerektábor Királyréten 9-14 éveseknek: június 25-30.
  • Kamasztábor Csopakon 14-19 évesekeknek: július 31. – augusztus 5.
  • Jelentkezés: demotabor@gmail.hu

Zerocom