Ovis ballagásra iskolatáskát? – Ilyen a jó táska!

Ha a család úgy dönt, hogy valamilyen tárgyi ajándékkal is emlékezetessé tenné az óvodai ballagást, praktikus választás az iskolatáska. De mire érdemes figyelni, ha egy jól használható, strapabíró darabot szeretnénk, amely a megajándékozott tetszését is jó eséllyel elnyerni?

Mire figyeljünk, ha iskolatáskát ajándékozunk ovis ballagásra?

A gyerekek egészen más szempontok mentén döntenek, ha az iskolatáskájukról van szó. Megeshet, hogy első látásra beleszeretnek egy táskába, mert azon a kedvenc mesehősük látható, a szülő azonban másik – praktikusabb, strapabíróbb, gerinckímélőbb darabot szeretne – mondja Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője. A vonzó külső tulajdonságok mellett egyértelműen érdemes más szempontokat is figyelembe venni.

pixabay

Vigyáz a hátára!

A napi tanszerek súlya akár több kg is lehet, nem mindegy, hogy ez a súly hogyan oszlik el a gyermek hátán. Az ergonomikus iskolatáskák kialakítása miatt a gerincet és a vállakat kevésbé éri terhelés, a gyermekek könnyebbnek is érzik az ilyen típusú táskákat.

Legyen könnyen tisztítható!

Elég egy rosszul lezárt uzsonnásdoboz, de akár a mindennapos használat közben is koszolódhat úgy a táska, hogy gyakran kell tisztítanunk. Ilyenkor hasznos, ha az anyaga könnyen tisztítható, akár egy szivaccsal is átdörzsölhetjük, de a mosógépbe is bedobhatjuk, ha szükséges.

A jó tagolás is szempont!

A kis elsősnek meg kell tanulnia, hogy melyik órára melyik könyvre, füzetre van szükség. Ebben úgy is segíthetünk neki, ha a táskája megtartja a formáját, jól tagolt, több része van, ezekben akár cipzárral elkülönítve, akár gumis megoldással rögzíteni tudja a tanszereit. Ha csak egy nagy részbe pakol mindent, a könyvek és a füzetek a nap folyamán összekeverednek, gyűrődhetnek.

Van helye a kulcsoknak is?

Kulcsok vagy egyéb apróságok – aprópénz, radír, hegyező, ha a tolltartóban nem fér el – számára is hasznos, ha van egy kis zseb a táskán belül. A kulcsok megőrzését segíti a kulcstartó szíj vagy csat, amivel a táskához kapcsolhatjuk azokat.

Nem izzasszon meg!

Melegebb őszi és tavaszi, év végi napokon jöhet jól, ha az iskolatáska hátrésze légáteresztő anyagból készült, hálóval ellátott. A jobb szellőzésnek köszönhetően a gyerek háta kevésbé izzad, ami különösen akkor lesz lényeges, ha hosszabb távon is viseli majd, gyalog, egyedül jön haza az iskolából.

Strapabíró cipzárak

A sietős gyerekkezek hirtelen mozdulatai és a jól megpakolt, de rosszul elrendezett iskolatáskák tartalma bizony nagy erőpróba elé állítja a cipzárakat. Ha a tanszerekkel el is bírnak, számoljunk azzal, hogy melegben egy mozdulattal kitömi a táskáját a reggel még viselt őszi/tavaszi kabáttal, vagy az ünneplő ruha, tornazsák miatt kell a szokásosnál is többet bírnia a táskának. A gyenge minőségű cipzár itt feladja, és a gyerek szétnyílt táskával jön haza.

A vízálló, fényvisszaverővel ellátott felületek haszna

Apró, de nagyon a biztonságos közlekedést segítő, hasznos kiegészítő a fényvisszaverő csík az iskolatáska hátulján, oldalán vagy vállpánton. Ha a táska anyaga nem vízálló anyagból készül, akkor a könyvek és a füzetek is könnyen elázhatnak a táskában. Az átázott, elmosódott lapok pedig sok bosszúságot okozhatnak. Ezt megelőzendő, érdemes vízálló anyagból készült táskát választani, vagy olyat, amihez külön huzat kapható, amely segít a tanszereket esőben is szárazon tartani.

Puha vállszíj is kell!

Próbáltuk már ugyanazt a válltáskát felvenni télikabátban, illetve nyáron, egy topban? Ugye éreztük a különbséget? Pont így érez a gyermek is, ha egy vékony, bélés nélküli pánt nyomja a vállát. Hiába a kedvenc focicsapat, vagy legszebb hercegnő, párnázott és állítható vállpántok nélkül nem fogja szívesen hordani a kényelmetlen táskáját.

Kulacstartó? Van?

Sok kellemetlenségtől megkíméljük gyermekünket és magunkat is, ha olyan táskát választunk, amelynek külső részén palacktartó került kialakításra. Elég egy rosszul záródó kulacs, és az üveg tartalma eláztatja a táskában lévő könyveket, füzeteket. Ha azonban mindez egy külső, külön zsebben lévő kulaccsal esik meg, jó eséllyel csak a táska külsejét kell lemosnunk és megszárítani.

Szétszórt gyerekeknek

Habár a súlyát megnöveli, mégis praktikus lehet, ha olyan táskát választunk, amelyhez egy kisebbet lehet cipzárral az elejére kapcsolni. Tornaszer vagy edzőfelszerelés is helyet kaphat a kisebb táskában, így nem tudja a teremben, vagy buszon felejteni a plusz tornazsákot.

 

www.jatekliget.hu