Mikor érünk már oda? – Így utazzunk a kicsivel

Kisfiú repülős sapkában nagyban

Már tervezitek a nyaralást a gyerekekkel?… Nézzünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogyan tehetjük kellemesebbé a kicsiknek és a nagyoknak is a hosszabb repülős utazás megpróbáltatásait. 

Pixabay

Tippek a kicsiknek (0–6 éves kor)

  •  Ne terheljük túl a gyerekeket túl sok aktivitással! – A kutatások is bizonyították: kisgyermekek esetén a kevesebb több, ha figyelemelterelésről van szó az utazás során. Engedjük, hogy felfedezzék a környezetüket és a körülöttük lévő tárgyakat! Sétáljunk velük fel-alá a kabinban, vagy játsszunk interaktív játékokat a többiek és a tárgyak bevonásával: például keressünk együtt egy kalapos embert vagy egy piros pólót viselő utast.
  •  Ügyeljünk rá, hogy a kézipoggyászban mindig legyen hely egy kifestőnek vagy színezőnek! A rajzolás kifejezetten kedvelt időtöltés a 9 éves vagy annál fiatalabb gyermekek körében. A színezők és matricáskönyvek leginkább a kicsik számára vonzók, míg a kvízek vagy kirakós játékok inkább az idősebbeket foglalják le. 

Ötletek nagyobbaknak (7-12 éves kor)

  •  Zenehallgatás – A 11–12 évesek akár 50 percet is szívesen töltenek zenehallgatással, szemben a kisebbekkel, akik átlagosan csak 13 percig hallgatnak zenét. 
  •  Beszéljünk a gyermekekhez! – A gyermekek 50-100 percig is képesek beszélgetni szüleikkel vagy egymással, ami megegyezik az elektronikus eszközökkel töltött idővel. Figyeljünk rá, hogy repülés közben néha tegyük el az elektronikus eszközöket, és bátorítsuk a gyermekeket arra, hogy beszélgessenek egymással. Akár a filmről, amit éppen megnéztek, vagy arról, hogy mit néznének meg szívesen a landolás után. 

Mindenkinek jól jöhet

  • Ösztönözzük alvásra a gyermekeket! – Az elektronikus eszközök használatát követően a legtöbb időt igénylő elfoglaltság az alvás. Meglepő, de az alvás esetén csak minimális különbség van a korosztályok között: 0 és 12 éves kor között átlagosan 80 percet alszanak a gyermekek a repülőn. Ügyeljünk arra, hogy mindig pakoljuk be a kézipoggyászba a gyermek megszokott takaróját és kedvenc játékait, amelyek segítenek abban, hogy könnyen elszundítson. 
  •  Használjuk a fedélzeti szórakoztatórendszert! – A tévézés az egyik legjobb figyelemelterelés minden korosztály számára, és a gyermekek bármikor képesek 70 vagy akár 100 percet is mozizni. 

 

A cikk megjelent az új Bébik, kicsik és nagyok magazinban – Kérje a gyógyszertárban!