Miért hódít napjaink gittőrülete, a slime?

LOS ANGELES, CA - MARCH 11: Singer Demi Lovato gets slimed onstage at Nickelodeon's 2017 Kids' Choice Awards at USC Galen Center on March 11, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Frazer Harrison/KCA2017/Getty Images for Nickelodeon)

Minden korszaknak megvannak a maga ikonikus játékőrületei. Folyamatosan változik, hogy épp mi a trendi a gyerekek körében, most a nyálkás-csúszós, a szivárvány színeiben csillámló slime-ért vannak oda a kicsik. De miért imádják a gyerekek? Mi benne a menőségi faktor, és egyáltalán miért lenne jó a gyerekeknek, ha slime-mal játszanak? Labancz Dániel gyermekpszichológus válaszol.

LOS ANGELES, CA – MARCH 11: Singer Demi Lovato gets slimed onstage at Nickelodeon’s 2017 Kids’ Choice Awards at USC Galen Center on March 11, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Frazer Harrison/KCA2017/Getty Images for Nickelodeon)

Akik a 90-es években voltak gyerekek a Tamagochira, a Tetrisre vagy épp a furán pislogó színes Furby-kre gondolnak vissza nosztalgikus hangulatban, a 2000-es években a videojátékozás volt igazán menő, és ezt követte számos online játék, amit akár már telefonról is lehetett nyomkodni. Tavaly mindenki fidget spinner-lázban égett, és idén is egy kézzel fogható játékért vannak oda a gyerekek. Meglepő, de az abszolút kedvenc most éppen a ragacsos, csúszós, színes slime. De miért imádják annyira, mi lehet benne a „menőségi faktor”? Labancz Dániel gyermekpszichológus szerint a válasz egyszerű.

LOS ANGELES, CA – MARCH 11: Host John Cena gets slimed onstage at Nickelodeon’s 2017 Kids’ Choice Awards at USC Galen Center on March 11, 2017 in Los Angeles, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)

 

„Valószínűleg ugyanazért szeretik, amiért más hasonló, a gyerekek körében végigsöprő őrületet – mert épp ez a trendi, az új, a divat. Ilyen volt néhány hónapja a fidget spinner is, de a mai felnőttek saját gyerekkorukból is kapásból fel tudnak idézni ilyeneket. A különbség talán csak annyi, hogy a mai trendek sokkal virálisabban terjednek, mint korábban, ugyanis a kamaszok rengeteg időt töltenek olyan online platformokon, amelyek lehetővé teszik egy ilyen játékőrület villámgyors elterjedését. Bizonyára benne van az újdonság ereje, kamaszok esetében talán még az a polgárpukkasztó faktor is, hogy ezekkel – különösen a slime-mal – eléggé ki tudják borítani a felnőtteket. Ugyanakkor azért a slime sem teljesen új dolog. Gondoljunk csak A Pál utcai fiúkra, akik mint közismert egész álló nap rágták, gyúrták és nyomkodták a gittet, hogy az ki ne száradjon. Végül meg is kapták ezért a magukét Rácz tanár úrtól, aki feloszlatta a gittegyletet” – mondta el a szakértő.

 

“INGLEWOOD, CA – MARCH 12: Actor Jason Sudeikis gets slimed onstage during Nickelodeon’s 2016 Kids’ Choice Awards at The Forum on March 12, 2016 in Inglewood, California. (Photo by Kevin Winter/Getty Images)”

A slime-mal való játék pozitív hatása, hogy sokszor az egész család összegyűlik, hogy együtt próbálják ki a legújabb recepteket, és elkészítsék a legmenőbb trutyit. „A családi játék olyan közös élmény, amely úgy enged együtt lenni azokkal, akiket szeretünk, hogy a tevékenység, a játék csak önmagáért való. A gyurmázás, a festés, azaz a kreatív játékok – mint amilyen a slime elkészítése is lehet adott esetben – az alkotó gondolkodást serkenthetik, és hozzásegítenek az elvontabb dolgok megértéséhez” – tette hozzá a gyerekpszichológus.

 

Nickelodeon/Red Lemon