Megfázott a kicsi? – Ezeket érdemes figyelembe venni!

Szülőként nehéz döntés, hogy mit tehetünk gyermekünkkel nátha, megfázás esetén, mi a helyes út. Nem szeretnénk, ha a betegség elhúzódna, szemünk fénye sokáig szenvedne, de a gyógyszereléssel is óvatosak vagyunk… Mit tehetünk és mit nem? 

Készített már valaha sós orrcseppet a kicsinek vagy a nagyonak?

Némi tüsszögés, kis szipogás katonadolog? Egy “kis nátha, megfázás” esetén a szövődményekre érdemes elsősorban gondolnunk. Ugyanis, ha a váladék besűrűsödik, a nyálkahártya beduzzad, akkor könnyen a középfülre húzódhat a betegség. Ezért nagyon fontos az, hogy a termelődő váladékot megfelelően kiürítsük.

Ilyen esetben sós orrcseppeket érdemes alkalmaznunk, és ha lehet, kerüljük az orvosi készítményeket! A só  oldja a váladékot és csökkenti a nyálkahártya gyulladást és így a nyálkahártyaduzzanatot.

 

pixabay
 • Hogy készíthetünk házilag sós orrcseppet?

Orrcseppet házilag is készíthetünk Himalája vagy tengeri só kivonatával. Léteznek előre elkészített sós orrcseppek is, de ebben az esetben figyeljünk arra, hogy ne legyen benne más gyógyszer. Egy enyhén sós oldatot kell készítenünk, mégpedig a következő arányban: 1 dl vízhez kb. egy késhegynyi sót szükséges hozzáadni. A fertőtlenítő hatás eléréséért, a vízbe tehetünk ezüstkolloidot, vagy grapefruit magcseppet is.

  • TIPP: A sós oldatot először magunkon érdemes kipróbálni, hogy nem-e csíp. Ha csíp, akkor hígítani szükséges.

 

Maja lázas

A kisgyerekek gyakran megijednek a láztól, a lázmérőtől, vagy a köhögéstől, nem beszélve a hűtőfürdőtől. A Pirula, a patikamanó sorozat Maja lázas című könyve a mese nyelvén magyarázza el a gyerekeknek a betegséggel, betegápolással kapcsolatos tudnivalókat.

A mesekönyv megrendelhető a Galenus webáruházban


 

9 tisztázandó kérdés, ha megfázott a kicsi

 • 1. Mit érdemes kerülni?

A váladék, nyák besűrűsödése érdekében kerüljük a tejet, valamint a tejtermékeket ebben az időszakban. Ez alól a házilag elkészített probiotikus joghurt lehet csak kivétel.

 • 2. Mi lehet hatásos otthoni készítmény?

Nagyobb gyerek esetén a váladékképződés ellen (a sós orröblítés helyett) 1-1 kávéskanál szódabikarbónát adhatunk vízben oldott állapotban.

 • 3. Mi a helyzet a köptetőkkel?

Köptető esetében a javaslatunk kakukkfű tinktúra, mely sokszor hatásosabb, mint a drága útifű, vagy izlandi zuzmó kivonatok, de előfordul, hogy az utóbbiak válnak be jobban, ez egyén- és betegségfüggő lehet.

Pixabay
 • 4. Köhögéscsillapítók? Még mit nem, ha hurutos a köhögés!

Köhögéscsillapítókat érdemes kerülni, ugyanis a köhögés célja, hogy a nyákot, váladékot, a nyálkahártyát irritáló anyagokat kiürítse a szervezetből. Ezért ne akarjuk csillapítani a köhögést, célszerűbb elősegíteni a váladék kiürülését!

 • 5. Hogyan használjuk az orrszívókat?

Csecsemők esetében gyakran legpraktikusabb és legkényelmesebb megoldás az orrszívó használata. Milyen orrszívót érdemes alkalmazni? Fél éves kor alatt az úgynevezett „labdás” orrszívókat ajánljuk, amit összenyomunk, és ha kiengedjük, akkor keletkezik a szívó hatás. Nagyobb korban használható a porszívós orrszívó is.

 • 6. Párásítsuk a levegőt!

A száraz levegő nem tesz jót a nyálkahártyának. Érdemes ezért az otthonunkban párásítani a levegőt. Ennek kiemelt jelentősége van, ha egyéb légzőszervi betegségben is szenved gyermekünk, ilyenkor alkalmazható a sópipa, sókamrák, sóbarlangok is.

 • 7. Fontos a megfelelő folyadékfogyasztás!

Kiemelt fontosságú, hogy a kicsi és a nagy is elég folyadékot fogyasszon, ami ebben az időszakban még fontosabb! Pláne láz esetén, mikor rengeteg folyadékot veszítünk. Gyermekkorban a szervezet nagyobb arányban tartalmaz vizet, mint felnőttkorban, ilyenkor még kockázatosabb lehet a folyadékveszteség.

 • 8. Láz esetén mi a teendő?

A láz szervezetünk egy természetes jelensége. A szervezetben így 1-2 fok emelkedésével felgyorsulnak a védekező folyamatok, így ne rögtön ennek csillapítására törekedjünk! A legfontosabb szempont, hogy a gyerek hogy van. Ha 40 fokos láz mellett aktív és rohangál, akkor nincs gond. Ha a gyerek nagyon kedvetlenné, bágyadttá válik, vagy hajlamos a görcsrohamra, akkor érdemes beavatkozni. Ilyenkor viszont megfelelő gyógyszeres kezelést kell alkalmazni. 

 • 9. Súlyosabb esetben milyen fájdalom-vagy lázcsillapító alkalmazható?

Ha szükség van fájdalom vagy láz csillapítása miatt gyógyszerre, akkor ibuprofen vagy acetaminofen hatóanyaggal rendelkező gyógyszert alkalmazzunk! Acetilszalicilsav anyagot tartalmazó gyógyszereket soha ne adjunk gyerekünknek, mert ez súlyos szövődményeket okozhat, mely máj- és agykárosodáshoz vezethetnek!

Legjobb kezelés a megelőzés!

Végül nem az lenne a legjobb, ha gyermekünk egyáltalán nem is lenne beteg? Ennek érdekében érdemes néhány trükköt bevetni, mely segíthet megelőzni a betegségeket.

 • Először is, szoktassuk sűrű kézmosásra, kézfertőtlenítésre.
 • Próbáljuk elkerülni, hogy az orrát piszkálja a kicsi.
 • Óvodában, iskolában legjobb, ha a saját poharából iszik és saját evőeszközt használ.
 • Betegségek megelőzésére leginkább bevált módszerek a multivitaminok, probiotikumok, valamint grapefruit magcsepp rendszeres alkalmazása.

TIPP: Kézfertőtlenítésre használjunk házilag elkészített oldatot, mégpedig 2 dl vízbe tegyünk 20 csepp grapefruit magcseppet, majd ezt töltsük spayszóróba!

 

Dr. Gulyás Tamás/www.vitaminsziget.com