Ha az egész családot eléri a hányás és a hasmenés

Mindkét gyermekem és a férjem is hasmenéses és hánynak. A kisfiam „hozta haza” az óvodából a megbetegedést. Tegnap hirtelen kezdődően hasmenése lett és többször hányt. Az óvónők mondták, hogy az elmúlt héten többen is megbetegedtek hasonló tünetekkel az oviban. Mára már az iskolás lányom és a férjem is a „mellékhelyiséghez van kötve”, ugyanilyen tünetekkel. Itatnám őket teával, de a kisfiam azt mondta, hogy ő nem akar folyadékot inni, mert úgyis kihányja. Mit tegyek?

Úgy tűnik, valamilyen vírus okozta megbetegedésről lehet szó. Szem előtt kell tartani, hogy hasmenésnél és hányásnál alapvető fontosságú az elveszített folyadék pótlása. Ihat akár cukrozatlan gyümölcslevet is vagy csapvizet a gyerek, ha mást nem akar. Az sem baj, ha húsleves vagy zöldségleves formájában jut a folyadékhoz. A lényeg, hogy mindig fogyasszon bőséges mennyiségű folyadékot, akár kedvére való ez, akár nem. Célravezetőbb, ha kortyonként, apránként veszi magához a folyadékot a beteg, mert így az nagyobb eséllyel hasznosul a szervezetben.

 

Az elvesztett sókat és cukrot is pótolni kell.

Erre a célra speciális elektrolit-pótló készítmények szolgálnak. Szükséghelyzetben azonban házilag is készíthető elektrolit- és cukorpótló folyadék sóból, cukorból és vízből. Nem túl finom, de ezt kell lassan kortyolgatva, több részletben meginni.

Van valami olyan patikaszer, amivel hamarabb kilábalhatnánk a bajból?

Gyermekeknél az aktív szén lehet az első választás. Az aktív szén 3 éves kor felett alkalmazható,- de persze a kamaszok és a felnőttek is szedhetik. Az aktív szén a kórokozókat, illetve azok méreganyagait köti meg a bélben, és távolítja el a szervezetből. Vásárolható aktív szén tablettás vagy kapszulás formában. Ha a tabletta bevétele problémát okoz a gyermeknek, akkor célszerű a tablettákat elporítani, vagy a kapszulás formában vásárolt aktív szenet a kapszulákból kiönteni, és azt kevés folyadékkal elkeverve bevenni. Az sem probléma, ha a gyermek szétrágja a széntablettát, és úgy nyeli le. A betegtájékoztatókban szerepel, hogy életkortól függően napi maximum hány tablettát vehetnek be a gyermekek, illetve a felnőttek. Ne aggódjon, ha a beteg foga, nyelve és szája fekete színű lesz a széntől, ez hamar el fog múlni. Attól se ijedjen meg, ha a széklete is fekete lesz, mert azt az aktív szén színezi feketére.

Létezik egyéb hatóanyag is. Már csecsemőkortól alkalmazható a dioszmektit tartalmú, szuszpenzió készítésére szolgáló por. Ez a szuszpenzió védőréteggel vonja be a bélcsatorna nyálkahártyáját, így az kevésbé lesz ingerelhető, ritkább lesz a székletürítés.

 Van otthon loperamid-tablettánk. Azt adhatom a gyerekeknek és a férjemnek?

Sokan ismerik és használják a loperamid tartalmú készítményeket, amik a bél perisztaltikus mozgásának a mérséklése révén fejtik ki hatásukat. Tudni kell azonban, hogy a loperamidos gyógyszereket csak 12 évnél idősebb korban szabad használni. Abban az esetben is a betegtájékoztatóban írtaknak megfelelően kell szedni, ügyelve a túldozírozás elkerülésére, ugyanis a hasmenés tüneteit érezhetően enyhítő loperamid hatása a kívánt hatással ellentétesre is válthat, azaz a hasmenés abbamaradását követően a betegek székrekedésre panaszkodhatnak.

Említenék még egy „újdonságot”. Hazánkban pár éve jelent meg egy új, a hasmenés kezelésére alkalmas hatóanyag, a racekadotril. Ez a hasmenéssel járó fokozott víz- és sókiválasztást gátolja a bélben, már a folyamat kezdeti lépésénél, így a folyadékvesztést normalizálja, a kiszáradás kivédésében segít, de nem akadályozza meg azt, hogy a hasmenést okozó baktériumok vagy vírusok kiürülhessenek a bélcsatornából. Racekadotrilos gyógyszert a felnőttek vény nélkül vásárolhatnak, a gyermekek számára az orvosnak kell felírnia azt.

Mennyi időbe telik, mire helyreáll a szokásos rend az étvágyukban és táplálkozásukban?

Jó esetben mindössze néhány napról van szó. Hasmenés alatt sajnos mindig felborul a bélflóra egyensúlya. Annak a mielőbbi rendezésében a pre- és a probiotikumok segíthetnek. Ha ezeket már a hasmenéses napjai alatt elkezdik szedni, akkor hamarabb rendeződhetnek a panaszok. Sőt, az is segíthet, ha a panaszok megszűnése után még körülbelül egy hétig folytatják a jótékony baktériumok szedését.

Készítsünk orális rehidráló oldatot – házilag

  • 1 teáskanál konyhasó és
  • 8 teáskanál kristálycukor
  • 1 liter vízben oldva
  • 1 csésze narancslé vagy két banán hozzáadásával

Megússzuk orvos nélkül ezt a hasmenéses-hányásos betegséget?

Tegyenek meg minden lehetségest a folyadékpótlás érdekében! Ha az erős hasmenés és hányás miatt a gyermek sok folyadékot veszít, amit nem tud pótolni, láza van, netán erőtlen és szédül, vagy véres a széklete, akkor forduljon vele orvoshoz!

Ha az orális rehidráló oldat készítéséhez nem tud gyógyszertári készítményt beszerezni, szükség esetén házilag is készíthető rehidráló oldat.

 

 

 

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész