A tisztaság fél egészség

kisbaba nagyban

Ha a kicsi sokat bukik, átnedvesedhet az ágymatrac. De az sem tesz jót neki, ha a nagyobb gyerek éjszaka bepisil. Ilyenkor a matracon könnyen telepednek meg a bacik és a gombák. Hogyan őrizzük meg a kicsik és a nagyok ágymatracának higiéniáját? Ehhez ad jó tanácsot a gyerekorvos.

 

Ha bukik a baba

Az első hónapokban gyakori, hogy a baba szopások után némi tejet bukik, néha a szülők számára ijesztő mennyiséget is. Ennek egyik oka lehet, hogy az anyatej folyékony, és az első hetekben nem működik tökéletesen a baba gyomrának záróizma. Az is előfordul, hogy a kicsi túl sokat szopik, ezért a feleslegtől bukással szabadul meg. Amikor a csecsemő szopás közben vagy utána köhög, az előidézheti a nagyobb mennyiségű bukást.

Megelőzési javaslatok:
– Szopás előtt ne hagyd a picit sokáig sírni, mert levegőt nyel közben.
– Szoptatás közben többször böfiztesd meg.
– A szopás után ne mozgasd intenzíven a babát.
– Fektesd az oldalára, mert így ki tud folyni a folyadék a szájából.

Fontos: a cumisüvegből táplált babák általában többet buknak! Ez főleg akkor van, ha több vagy nagyobb lyukú cumival etetitek, és emiatt dől a folyadék a szájába.

A váladék felfogására a picik feje alá gyakran tesznek pelenkát. Ennek ellenére sokszor átázik a lepedő és a matrac is, melyben gyorsan elszaporodnak a káros baktériumok és a gombák. A kellemetlen szag is állandósulhat.

A gumilepedő nem a legjobb választás

A várandós anyák már gyakran a baba megszületése előtt berendezik a babaszobát, a kiságyba megveszik a matracot és az ágyneműt is. A jó matracok átlélegző tulajdonságúak, így nem fülled be a kicsi fejecskéje, háta.

Régen a váladékok felfogására gumilepedőt használtak a pamutlepedő alatt. Ez a lepedő nemcsak csörög a baba minden mozdulatára, de leblokkolja a matrac átlélegző tulajdonságát, és ezért a baba beizzad. Gyakran összegyűrődik, és így „töri” az érzékeny bőrt, és akár fájdalmat is okozhat piciteknek. Ez a probléma fokozottan jelentkezik nagyobb gyerekeknél, akik már intenzíven mozognak, felállnak a kiságyban. Javaslom, hogy használjatok átlélegző, vízzáró tulajdonságú, körben gumis lepedőt. Az a jó, amelynek puha, 100% pamut a babával érintkező felülete, a matrac felőli oldala pedig vízzáró. vízzáró, de puha átlélegző poliuretán. 

Ha csecsemőtöket a nagyágyba fektetitek, használhattok speciális szobatisztaságra szoktató lepedőt, amelynek két puha flanelrétege közé van „rejtve” a poliuretán. Nem mozdul el a nagyágyban, miközben 100%-osan védi a matracotokat, és kisbabátok puha flanelon fekszik.

Ha a nagy is bepisil éjszaka

Az általános iskolát kezdők több mint 10%-ánál fordul elő, a fiúknál megközelíti a 15%-ot is azoknak az aránya, akik éjszaka bepisilnek. Ezt leggyakrabban a gyermek szorongása váltja ki, pl. családi probléma, óvodai, iskolai beszoktatás, kistestvér születése. A szülőknek a gyermekekkel szembeni túlzott elvárásai is kiválthatják az ágybavizelést.

6-7 éves és még mindig bepisil éjszaka?

Amit ne tegyetek a gyermeketekkel, mert nem használ:
– Ne pelenkázzátok be, és ne keltsétek fel éjszaka pisilni. Mindkettő azt az ingert erősíti, hogy lehet félálomban is pisilni. Ezekkel a módszerekkel késleltetitek a szobatisztaság kialakulását.
– Ne szidjátok, büntessétek gyerkőcötöket.

Amit tegyetek:
– Türelemmel, sok szeretettel viselkedjetek vele.
– Teremtsetek olyan körülményeket, hogy gyorsan, diszkréten meg tudjátok oldani a pisis holmik cseréjét, a matrac szennyeződése nélkül.

A gyermek ágybavizelése az egész család mindennapjait befolyásolja. Nem pihen ő sem kielégítően, de nektek sem egyszerű az „éjszakai műszak”.

  • Javaslat: használjatok olyan lepedőt, amelyet a legkisebbeknél ajánlott  (átlélegző, vízzáró tulajdonságú, körben gumis lepedőt), mert azt egy mozdulattal le tudjátok venni az ágyról.

Gyakran előforduló „baleset”, hogy az óvodában a délutáni alváskor bepisil a gyerek. Ilyenkor is könnyíti a probléma kezelését a speciális szobatisztaságra szoktató lepedő használata.

Sokszor csúfolják, kinevetik a nem szobatiszta óvodást, de főleg a kisiskolást. Segítsetek, támogassátok gyermeketeket, adjatok időt neki rá, hogy megtanulja „kontrollálni” a testét!

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

ClevaMama