Védőnőkkel együtt a mellrák ellen

Pixabay

„Nem a halál ellen harcolunk, hanem az életért”- hangzott el ez az elgondolkoztató kijelentés a Mellünk Egészségéért Védőnői Program idei utolsó továbbképzésén. A négy akkreditált képzésből álló programsorozaton közel 800 védőnő vett részt, 340 különböző településről. A szervezők több mint 7000 darab, a helyes önvizsgálatot bemutató tájékoztatót adtak át a résztvevőknek, akik megkezdhették az edukációs órák megtartását az iskolákban.

 

Az egészségtudatosságra való nevelést már fiatal korban érdemes elkezdeni. Az emlőrákról igaz, hogy gyakran esik szó, de arról már ritkábban, hogy hány éves kortól, milyen gyakran és milyen módon kell elvégezni az önvizsgálatot. Az AVON és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány által közösen elindított, egyedülálló edukációs program a védőnők segítségével szeretné a középiskolás lányoknak és a fiatal hölgyeknek megtanítani az emlő helyes önvizsgálatát, felhívni a figyelmüket a rendszeresség fontosságára, illetve a kevésbé ismert terhességi emlőrákra.

Pixabay

Továbbképzés a védőnőknek

A Mellünk Egészségéért Védőnői Program idén májusban indult, amelynek keretén belül négy akkreditált képzést tartottak – két alkalommal Budapesten, Zalaegerszegen és Debrecenben -, közel 800 védőnő részvételével. A védőnők 340 településről érkeztek. Volt köztük iskolavédőnő, területi védőnő, járási és megyei vezető védőnő, ifjúsági védőnő, egészségügyi szakdolgozó és védőnő hallgató is. A továbbképzéseket követően már több mint 7000, az önvizsgálat helyes lépéseit bemutató tájékoztatót juttattak el a szervezők a résztvevőknek, akik megkezdték az edukációs órák megtartását az iskolákban. A programban résztvevő védőnők, átfogó képet kaphattak az emlőrákról, a kezelési lehetőségekről és a prevenció fontosságáról.

„A Mellünk Egészségéért Védőnői Program továbbképzésén nagyon hasznos és a munkánkat segítő előadásokat hallhattunk. Jelenleg két iskola tartozik hozzám, és szívügyemnek érzem, hogy felvilágosítsam a fiatalabb korosztályt a mellrákkal kapcsolatos legfontosabb információkról, ehhez nyújt nagy segítséget ez a program. A jövőben biztos, hogy jobban odafigyelek erre a témára az iskoláimban, és remélem, olyan fiatal lányok fogják elhagyni az oktatási intézményt, akik átfogó ismeretekkel rendelkeznek a betegségről” – nyilatkozta egy továbbképzésen résztvevő védőnő.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy mind a négy továbbképzésünk teltházas volt, nagy volt az érdeklődés. Ez is azt mutatja, hogy szükség van hasonló edukációs programokra. Az idei együttműködésünket tekintve az AVON-nal nem csak a Védőnői Program kapcsán mondhatjuk sikeresnek, hanem az ő támogatásuknak köszönhetően vásárolhattunk meg egy, a hazánkban egyedülálló kemoterápia alatt alkalmazható fejhűtő gépet, ami csökkenti a betegeinknek a hajhullását a kezelés során. Bízom abban, hogy jövőre is hasonlóan eredményes évünk lesz, és minél több nő figyelmét hívhatjuk fel közösen a rendszeres önvizsgált fontosságára” – nyilatkozta a program lezárása kapcsán Puskás Gabriella, Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány elnöke.

„Az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvánnyal közös célért harcolunk, ezért is örülünk annak, hogy az idén elindított programsorozatunkat ilyen szép sikerekkel zárhattuk. Bízunk abban, hogy az együttműködést jövőre is folytathatjuk, és a közös munka eredményeként idővel a rendszeres emlő önvizsgálat rutinná válik a hölgyek körében” – tette hozzá Végh-Kósa Anita, az AVON PR és Digitális vezetője.

A kezdeményezésről bővebb információ: ITT.

Well